Amerikanci strahuju za građanske slobode

Javno mišljenje drastično promijenjeno nakon što je Snowden objavio podatke o Vladinom prisluškivanju građana (EPA)

Prvi put poslije skoro deset godina većina Amerikanaca više strahuje da im Vlada ne naruši građanske slobode, nego što se pribojavaju potencijalnog terorističkog napada, pokazuju rezultati najnovije ankete američke istraživačke agencije Pew Research.

Američki građani su, tradicionalno, u sličnim anketama na pitanje šta ih najviše zabrinjava odgovarali da državna administracija nije dovoljno toga učinila kako bi zaštitila državu od terorističkih prijetnji.

Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da se stav javnog mišljenja drastično promijenio, pogotovu nakon što je odbjegli američki obavještajac Edward Snowden odao špijunske programe Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) prije skoro dva mjeseca, navodi ruski Russia Today.

Većina Amerikanaca, tačnije 56 posto njih, tvrdi da federalni sudovi ne postavljaju adekvatna ograničenja kada je riječ o pristupu telefonskim i internetskim podacima koje Vlada prikuplja u okviru borbe protiv terorizma, saopćila je agencija Pew Research.

Vlada otišla predaleko

Prema rezultatima ankete, još veći procenat ispitanika – 70 posto, vjeruje da Vlada koristi te podatke „u druge svrhe, a ne za istrage o terorizmu“, dok 63 procenta Amerikanaca smatra da „Vlada sakuplja i informacije o sadržaju komunikacija“.

Sveukupno, 47 procenata ispitanika kaže da ih, kada je riječ o Vladinoj antiterorističkoj politici, najviše zabrinjava to što je Vlada predaleko otišla u ograničavanju građanskih sloboda prosječnih ljudi, dok 37 posto Amerikanaca više brine to što policija ne štiti dovoljno državu, navode autori istraživanja.

Prema njihovim riječima, prvi put u istraživanjima Pew Researcha, otkako je to pitanje postavljeno ispitanicima 2004. godine, više ljudi je zabrinuto zbog ograničavanja građanske slobode nego zbog terorističkih prijetnji.

Prije nego što je Snowden objelodanio špijunski program NSA, na kraju istraživanja koje je Pew Research proveo 2010. godine, zaključeno je da 58 posto Amerikanaca smatra da Vlada „nije dovoljno učinila u cilju zaštite države“, mada ih je NSA već u to vrijeme nadzirala, ali javnost za to nije znala.

Izvor: Agencije