U napadu bespilotne letjelice 17 ubijenih

U napadu ima mnogo ranjenih, potvrdio je lokalni plemenski lider Kaleemullah Dawar (AFP)

U napadu tri američke bespilotne letjelice ubijeno je najmanje 17 ljudi u pograničnoj pakistansko-afganistanskoj regiji u najsilovitijem zračnom udaru ove godine, saopćili su pakistanski sigurnosni zvaničnici.

Većina poginulih su borci pobunjeničke mreže Haqqani, pošto su dva projektila pogodila jednu kuću u blizini glavnog bazara u Miranshahu, lokalnoj prijestolnici regije Sjeverni Vaziristan, glavnog uporišta talibana.

U napadu ima mnogo ranjenih, potvrdio je lokalni plemenski lider Kaleemullah Dawar, ali se odgađa spašavanje iz straha od narednog napada na istu metu što je uobičajena taktika u takvim napadima, prenijela je agencija Reuters.

‘Kršenja suvereniteta’

Pakistanski premijer Nawaz Sharif koji je pobijedio na izborima u maju, pozvao je SAD na hitan prekid takvih napada zbog “kršenja suvereniteta Pakistana”.

Međutim, Washington smatra da je mreža Haqqani jedan od najopasnijih grupa koja napada američke vojnike u susjednom Afganistanu i da napade vrši u oblastima gdje pakistanska vojska “ne može da stigne”.

Lideri Haqqani mreže dali su obećanje na vjernost talibanskom vođi Mullahu Omaru, iako djeluju prilično nezavisno, piše AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO