Ranko Krivokapić na čelu Skupštine OSCE-a

Krivokapić je prvi crnogorski političar koji je izabran na jednu visoku međunarodnu funkciju (www.skupstina.me)

Predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić izabran je u Istanbulu za predsjednika Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Krivokapić je time postao prvi crnogorski političar koji je izabran na jednu visoku međunarodnu funkciju.

Na glasanju za predsjednika Parlamentarne skupštine OSCE-a Krivokapić je, kako prenose podgorički mediji, dobio 123 glasa, dok je njegovo protivkandidat, šef švedske delegacije Kent Harstedt, dobio 74 glasa.

‘Pobjeda Crne Gore’

Krivokapić je ocijenio da je njegov izbor za predsjednika Parlamentarne skupštine OSCE-a najveća međunarodna pobjeda Crne Gore u njenoj historiji, odnosno dokaz da se i iz male zemlje može voditi visoka politika, prenosi Tanjug.

“Izbor na čelu OEBS-a je uspjeh i politike Crne Gore. Ova pobjeda je šansa da afirmišemo Crnu Goru i pokažemo da imamo snagu liderstva i za najveću parlamentarnu organizaciju na svetu”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, sve zemlje regiona ne samo da su ga podržale, nego su se i aktivno borile da ostvari pobjedu.

“Ovo je, poslije ne znam koliko vremena, jedinstveni nastup svih država u regionu za nekog kandidata. Ovo je pobjeda čitave bivše Jugoslavije i cijelog Balkana”, kazao je Krivokapić.

Prvi od njegovih zadataka na čelu Parlamentarne skupštine OSCE-a bit će da “bolje poveže Istok i Zapad, da to ne bude kohabitacija, nego da se obezbijedi više kooperacije”.

Parlamentarna skupština OSCE-a je najveća parlamentarna skupština, na kojoj učestvuju predstavnici 57 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

Dvogodišnji mandat

Glavni zadatak Parlamentarne skupštine OSCE-a je da olakša interparlamentarni dijalog.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE bira se najviše na dvije godine, s tim što se nakon godine obavljanja funkcije organizira reizbor. Tada se, kako je bila dosadašnja praksa, ponovo izglasa isti kandidat.

Prema Poslovniku, predsjednikova obaveza je da predstavlja Parlamentarnu skupštinu, predsjedava i saziva sastanke, delegira posao odgovarajućim odborima i inicira i uspostavlja kontakte, odnosno učestvuje na raznim međunarodnim forumima kako bi promovirao ulogu i politiku OSCE-a.

Parlamentarna skupština OSCE-a je ustanovljena 1990. godine na samitu u Parizu, kako bi se promovirala veća uključenost nacionalnih parlamenata u toj međunarodnoj organizaciji.

Parlamentarna skupština igra vodeću ulogu u oblasti posmatranja izbora u zemljama članicama OSCE-a još od 1993.godine.

Izvor: Agencije