Moralesov avion sletio na Kanarske otoke

Avion u kojem se nalazi bolivijski predsjednik Evo Morales sletio je u srijedu poslije podne na španske Kanarska otoke.

Avion je sletio kako bi napunio gorivo na putu za Boliviju, saopćeno je u iz uprave aerodroma, javio je Reuters.

Morales je poletio u srijedu nešto prije podneva za La Paz, nakon što su španske vlasti odobrile prelet i slijetanje na otok Gran Canaria radi dopune goriva.

Morales je proveo oko 13 sati u Beču, pošto je u utorak kasno navečer bio prinuđen prekinuti let ka La Pazu iz Moskve, gdje je učestvovao na jednoj konferenciji, jer mu je više evropskih zemalja zabranilo prelet.

Dozvole za prelet su odbijene zbog sumnje da bi u avionu mogao biti bivši američki obavještajac Edward Snowden, koji je razotkrio aferu prisluškivanja od strane američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA).

Zahtjev za inspekciju

Španija je u srijedu, poslije više sati, nakon intervencije političkog vrha Austrije, odobrila prelet avionu predsjednika Bolivije.

Više evropskih zemalja odbilo je dozvole za prelet Moralesu, koji se nalazio na putu natrag ka Boliviji nakon učešća na konferenciji u Moskvi.

Španija je insistirala na inspekciji aviona, što je Morales odbio, ističući da bi to bilo kršenje suvereniteta Bolivije.

“Optužba da se bivši američki obavještajac Edward Snowden nalazi u avionu potpuno je neosnovana glasina i potpuno netačna”, rekao je ministar odbrane Bolivije Ruben Saavedra i dodao da “bolivijska Vlada nema kontakt sa Snowdenom, niti zna gdje se nalazi“.

Činjenicu da je predsjednik Morales zadržan u Beču on je okaraktezirao kao “uzimanjem šefa bolivijske države za taoca”.

Veliko je iznenađenje bilo što je Francuska u posljednjoj minuti zabranila prelet svog zračnog prostora avionu predsjednika Bolivije, izjavio je Saavedra, dodavši da je avion pred polijetanje imao sve potrebne dozvole.

On je novinarima na aerodromu Schwechat kazao da bolivijski predsjednik do sada tako nešto nije doživio.

Zahtjev za azil u Boliviji

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca novinarima je također rekao da je riječ o lažnoj optužbi.

Pronađen mikrofon u Ambasadi Ekvadora

U ambasadi Ekvadora u Londonu, u kojoj je utočište pronašao osnivač WikiLeaksa Julian Assange, pronađen je skriveni mikrofon za prisluškivanje, izjavio je šef ekvadorske diplomatije Ricardo Patino. 

Mikrofon je pronađen u uredu ambasadorice Ane Alban tokom rutinske pretrage ambasade pred Patinovu posjetu Londonu 16. juna.

Porijeklo prislušnog uređaja bit će otkriveno u toku današnjeg dana i zatraženo objašnjenje od zemlje za koju se ustanovi da je umiješana u njegovo postavljanje, rekao je Patino.

On je napomenuo da ne želi iznositi insinuacije da li je mikrofon povezan sa slučajem Snowden.

Mi ne znamo ko je izmislio ovu laž, ali želimo objaviti međunarodnoj zajednici ovu nepravdu s avionom predsjednika Moralesa“, rekao je Choquehuanca, prenosi AP.

Na pitanje da li je Bolivija ostavljena sama po pitanju pružanja azila Snowdenu, predsjednik Morales je kazao da ne vjeruje i ukazao da je u Latinskoj Americi prisutna velika mobilizacija u vezi tog pitanja.

Prema riječima bolivijskog predsjednika, argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner je s njim, u više navrata putem telefona, razgovarala o tome, kao i venecuelanski kolega Nicolas Maduro, koji su ponudili legalnu podršku.

Austrija dozvolila slijetanje

Austrija je dopustila slijetanje avionu bolivijskog predsjednika, jer nije dijelila strahove drugih zemalja da se Snowden nalazi u njemu, kazala je u srijedu austrijska ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, a nakon što su Francuska i Portugal nenadano odbili da letjelica uđe u njihov zračni prostor.

Glasnogovornik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova kazao je da su glasine da je Snowden bio u avionu bile lažne.

Morales je putovao ovog vikenda u Rusiju i iz Moskve poručio da će razmotriti Snowdenov zahtjev za azil, kojeg je uputio i Boliviji.

Snowden je objavio detalje tajnih programa specijalnih službi SAD-a za praćenje američkih i inostranih građana, potom je pobjegao u Hongkong, a 23. juna sletio u Moskvu i pretpostavlja se da je i dalje u tranzitnom dijelu aerodroma.

Predsjednik Bolivije i njegovi saradnici na bečkom aerodromu čekali su nastavak putovanja, a prema izjavi ministra odbrane Rubena Saavedra, Francuska, Portugal i Italija dali su zeleno svjetlo da avion  može preletjeti njihov teritorij.

Žalba UN-u

Bolivija je u srijedu uložila žalbu Ujedinjenim narodima (UN) protiv nekoliko evropskih zemalja koje su blokirale let predsjedniku iznad njihovog zračnog prostora, a planira uložiti žalbu i Komisiji UN-a za ljudska prava, izjavio je potpredsjednik Bolivije Alvaro Garcia.

“Već smo se žalili UN-u, a u narednih nekoliko dana ćemo uložiti žalbu i visokom komesaru UN-a za ljudska prava”, rekao je on na konferenciji za novinare u La Pazu i naveo da je taj potez podstaknut međunarodnim kršenjem prava, što je ugrozilo život predsjednika Moralesa, prenosi AFP.

Garcia je objasnio da je svrha tog postupka “pokretanje procedure protiv odgovornih za to kršenje zračnog prostora, kojim je ugrožen život predsjednika, jer je spriječeno prelijetanje određenih evropskih zemalja, što se ne zbiva čak ni u vrijeme rata”.

Ekvadorski predsjednik Rafael Correa zatražio je u srijedu hitan sastanak grupe južnoameričkih zemalja – Unasur zbog restrikcija putovanja nametnutih bolivijskom predsjedniku Moralesu, saopćio je generalni sekretar Unasura.

Francuska i Portugal su uvele ove restikcije Moralesu, javio je Reuters.

Sudeći prema medijskim izvještajima, ove dvije zemlje su odbile napuniti gorivom avion koji je bio na letu iz Moskve prema Boliviji dok je prelazio njihov zračni prostor.

Izvor: Agencije