U SAD-u razbijen lanac trgovine djecom

Ovo je bila najveća akcija FBI do danas usmjerena na oslobađanje djece koja su bila seksualno iskorištavana, saopćio je FBI (Screenshot / YouTube)

U racijama provedenim u više od 70 gradova širom Sjedinjenih Američkih Država uhapšeno je 150 svodnika i drugih osoba, a oslobođeno je i 105 djece koja su bila seksualno iskorištavana, saopćio je FBI.

“Ovo je bila najveća akcija FBI do danas usmjerena na oslobađanje djece koja su bila seksualno iskorištavana, a agencije za provedbu zakona su djelovale na ulicama, u motelima, u kasinima i na platformama za socijalno umrežavanje”, kazao je u ponedjeljak Ronal Hosko, pomoćnik direktora odjela za kriminalnu istragu FBI.

Najmlađe dijete ima 13 godina, saopćeno je iz FBI.

Velika operacija

Novinar Al Jazeere Alan Fisher je u javljanju iz Washingtona kazao da je operacija jedna od najvećih te vrste.

“Ovo je opisano kao koordinirani napad širom SAD-a”, kazao je on.

“Oni su uhapsili više od 150 osoba zbog iskorištavanja djece i odraslih. Što se tiče spašene djece, oni su sada u rukama agencija za zaštitu djece širom SAD-a”, izvijestio je Fisher.

Hosko je kazao da se će ovo skrenuti pažnju na trgovinu ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, “te prijetnje koja nam oduzima našu djecu”.

Operacija Cross Country (Širom zemlje) – trodnevna akcija snaga reda i zakona koja je provedena širom zemlje usmjerena na maloljetne žrtve prostitucije – provedena je u 76 gradova, a akciju su proveli FBI u saradnji sa lokalnim, saveznim i federalnim agencijama za provedbu zakona, te u saranji sa Nacionalnim centrom za nestalu i izrabljenu djecu (NCMEC), u okviru Nacionalne inicijative Izgubljena nevinost, koji je pokrenuo FBI.

Od pokretanja 2003. godine, Nacionalna inicijativa Izgubljena nevinost je dovela do identificiranja i oslobađanja 2.700 dejce koja su bila seksualno iskorištavana, te do značajnih kazni izrečenih osuđenim svodnicima, uključujući osam doživotnih kaznih i presuda za služenje zatvorskih kazni od 15 pa do 50 godina, navedeno je u saopćenju FBI.

Izvor: Al Jazeera i agencije