Vladimir Putin stigao u Ukrajinu

Putin, koji je u Kijev doputovao s patrijarhom Moskve i cijele Rusije Kirilom, istaknut će historijske veze dvije države (EPA)
Putin, koji je u Kijev doputovao s patrijarhom Moskve i cijele Rusije Kirilom, istaknut će historijske veze dvije države (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u subotu u Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku koja teži približiti se Evropskoj uniji kako bi proslavio 1.025 godina od uvođenja kršćanstva u kijevsku Rusiju.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da će na dnevnom redu razgovora biti tješnja saradnja između Moskve i Kijeva no ne planira se potpisivanje nikakva sporazuma.

“Pitanja integracije, naravno, bit će na dnevnom redu bilateralnih odnosa”, rekao je Peskov, prenosi Hina. 

Otkako je izabran za predsjednika krajem 2010, predsjednik Viktor Janukovič želi ojačati veze s Evropskom unijom, ali istodobno zadržati dobre veze s Rusijom.

Potpisivanje sporazuma o pridruživanju između Evropske unije i Ukrajine neprestance se odgađa jer Brisel drži da je suđenje bivšoj premijerke Julije Timošenko, osuđene na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlasti, politički motivirano.

Pozvan i Lukašenko

Politička protivnica Janukoviča, Timošenko na sudu odgovara i za utaju poreza i suučesništvo u ubistvu zastupnika iz 1996.

Slučaj bivše premijerke Timošenko izazvao je veliku krizu između Ukrajine i EU.

Putin, koji je u Kijev doputovao s patrijarhom Moskve i cijele Rusije Kirilom, istaknut će historijske veze dvije zemlje u kojima je većina stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti.

Predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Moldavije Nicolae Timofti trebali bi također prisustvovali proslavama.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko također je pozvan, no nije potvrdio svoj dolazak.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski predsjednik je kazao da je uočio da američki obavještajac razmišlja da prekine ‘političku aktivnost’ usmjerenu protiv SAD-a.

15 Jul 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO