Protesti zbog metode vađenja gasa

Nove tehnologije omogućiće da se otkriju nova, veoma izdašna gasna nalaziša, a sve veći broj fabrika i energetskih kompanija koristiće to gorivo.

Upravo su nafta i gas iz kamena zvanog škriljac jedna od tih novih tehnologija. A kontroverzne metode njihovog vađenja iz zemlje, bile su povod protesta u malom selu na jugu Engleske.

Njegovi stanovnici plaše se da će kompanija koja je postavila bušotinu, koristiti takozvanu metodu hidrauličkog drobljenja, za koju tvrde da će da uništi životnu sredinu i njihov dosadašnji način života.

Nafta u šumi

Okupljeni pokušavaju spriječiti testno bušenje pri kojem bi se vidjelo ima li nafte u ovoj šumi. Bušenje bi trebalo početi uskoro.

Ali demonstranti su blokirali kamion i opremu naftne kompanije.

Jedna demonstrantica kaže: “Bitno je da imate stav. Mislim da su svi u nedoumici i zabrinuti kakve će ovo posljedice imati, ne samo za lokalnu zajednicu nego i za širu regiju.”

I ostatak sela je protiv bušotina.

Diane Forster, stanovnica sela Balcombe, objašnjava: “Ne želim to u svom dvorištu, ali ne samo u svom nego u bilo čijem. Mnogo je rizika koji uopće nisu ispitani.”

Selo Balkomb moglo bi biti samo početak.

Britanske obalne zalihe nafte i plina su pri kraju, a novim, jeftinijim zalihama na kućnom pragu – teško se može odoljeti.

Britanska vlada, prošle sedmice, srezala je poreze na profit kompanijama koje eksploatišu plin i naftu iz škriljca.

Na čelu revolucije

George Osborne, ministar finanasija Velike Britanije, smatra: “Želimo da Britanija bude na čelu nove revolucije. Škriljac je glavni novi energetski resurs. Pomoću njega će se smanjiti računi za energiju i domaćinstvima i kompanijama. U mjestima gdje se ovaj resurs nalazi, bit će stvorene hiljade novih radnih mjesta. Naravno da treba voditi računa i o ekologiji. Ali da budemo jasni, ovo je šansa Britaniji da dovije jefitnu energiju.”

Kompanija koja bi trebala crpiti plin i naftu iz škriljca ponudila je stanovnicima sela Balkomb 1 posto budućeg profita, no većina seljana odbila je taj prijedlog koji su okarakterisali kao klasični mito.

Izvor: Al Jazeera
 


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO