Mogući skori pregovori Izraela i Palestine

Američki zvaničnici bit će na tim pregovorima koje će na palestinskoj strani predvoditi glavni pregovarač Saeb Erakat (EPA)
Američki zvaničnici bit će na tim pregovorima koje će na palestinskoj strani predvoditi glavni pregovarač Saeb Erakat (EPA)

Pregovori Izraelaca i Palestinaca trebaju se nastaviti u utorak u Washingtonu nakon gotovo trogodišnjeg prekida, rekao je palestinski zvaničnik.

Američki zvaničnici bit će na tim pregovorima koje će na palestinskoj strani predvoditi glavni pregovarač Saeb Erakat, a na izraelskoj ministrica pravosuđa Tzipi Livni, rekao je za agenciju AFP ovaj zvaničnik koji je htio ostati anoniman.

Pregovarači će u ponedjeljak navečer održati neslužbeni sastanak, dodao je.

Izraelski ministar za regionalni razvitak Sylvan Shalom izjavio je u četvrtak da će se pregovori najvjerojatnije nastaviti u utorak.

Kako prenose izraelski mediji, Livni će biti u pratnji Yitzhaka Molcha, ličnog izaslanika premijera Benjamina Netanyahua.

„Po riječima visokih zvaničnika u Jerusalemu, susret u Washingtonu će se ponajprije baviti dnevnim redom rasprava, uključujući teme o kojima će se razgovarati, te vremenski raspored”, piše dnevnik Haaretz.

Brz prekid

Nakon svoje šeste posjete regiji, američki državni sekretar John Kerry objavio je prošle sedmice da je postignut dogovor o skorom nastavku mirovnih pregovora prekinutih u septembru 2010. godine.

Ti su pregovori brzo prekinuti zbog razlika u stavovima o Istočnom Jeruzalemu i o širenju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Od septembra 2010. Palestinci i Izraelci nisu se službeno sastali kako bi riješili svoj spor.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO