Hiljade vojnika pjevale Kim Jong-Unu

Šezdeset godina nakon završetka Korejskog rata sjevernokorejski režim održao je u subotu najveću vojnu paradu u svojoj historiji i pokazao svoje rakete u prisustvu vođe Jong-Una i stranih novinara koji su bili posebno pozvani za tu prigodu.

Dalekometne rakete natovarene na velika vučna vozila prolazile su golemim trgom u Pjongjangu koji se naziva Kim Il-Sung, prema osnivaču komunističke dinastije.

U paradi su hiljade vojnika pjevale Kim Jong-Unu “Borimo se, borimo, borimo (…) za našu republiku”, a hiljade gledatelje izvikivale “Svojim životima štitimo Kim Jong-Una” u trenutku kada se Kim pojavio na tribini.

Najveća parada ikad

Drugi tipovi raketa, tenkova, bacača raketa te druge vrste oružja predstavljene su javnosti. Nebo su parali borbeni avioni i helikopteri i bila je to najveća vojna parada ikada organizirana u Sjevernoj Koreji.

Na trgu su pred Velikom palačom naroda bili izloženi golemi portreti Kim Il Sunga i njegova sina Kim Jong-Ila, djeda i oca sadašnjeg vođe Kim Jong-Una koji se popeo na tribinu i nije održao govor što su mnogi očekivali.

Primirjem potpisanim 27. jula 1953. završio je trogodišnji sukob koji je razorio Korejski poluotok i podijelio ga na komunistički sjever koji je postao saveznik Pekingu i Moskvi, te na kapitalistički jug, saveznik Washingtona.

Vojna parada pažljivo se prati u inostranstvu kako bi se vidjelo je li Sjeverna Koreja doista ostvarila opipljiv napredak u svome programu razvoja balističkih raketa, kao što voli tvrditi.

Posljednja tako velika parada bila je održana 15. aprila 2012. u spomen na stogodišnjicu rođenja osnivača Demokratske Narodne Republike Koreje, Kim Il-Sunga.

Proslava 60 godina primirja događa se u trenutku kada dvije Koreje pokušavaju trajno smiriti napetosti koje su nastale testiranjem sjevernokorejske rakete, a što Južna koreja drži testom interkontinentalne rakete.

Napetosti su nastale i novim nuklearnim pokusom i opetovanim prijetnjama Pjongjanga da će napasti svoje neprijatelje.

Sjeverna Koreja je čak najavila da će se jednostrano povuči iz primirja koje je potpisano pod okriljem Ujedinjenim naroda.

Paradu je, na počasnoj tribini, pratio kineski potpredsjednik Li Yuanchao koji je ove sedmice razgovarao s Kimom Jong-Un.

Tvrdo stajalište Jinpinga

Tokom Korejskog rata (1950-1953.), Kina je poslala stotine hiljada svojih vojnika na poluotok, tadašnji kineski vođa Mao Ce Tung rekao je da su dvije zemlje “bliske kao usne zubima”.

No zadnjih su se mjeseci odnosi ohladili.

Novi kineski predsjednik Xi Jinping zauzeo je neuobičajeno tvrdo stajalište izjavom u aprilu da neće biti nimalo tolerantna prema “onima koji izazivaju kaos radi svojih sebičnih ciljeva”.

Agencija Nova Kina je prenijela kako je Li Yuanchao izjavio Kimu Jong-Unu da će Kina raditi na otvaranju pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Svečanosti su 27. jula bile mnogo diskretnije u Južnoj Koreji. U Seulu je predsjednica Park Geun-Hye ponovno pozvala Sjevernu Koreju da odbaci nuklearne ambicije i za uzvrat najavila suradnju i pomoć na dobrobit obiju zemalja.

Izvor: Agencije


Povezane

Na Korejskom poluostrvu obilježava se 60. godišnjica potpisivanja primirja kojim je završen Korejski rat. Kineska delegacija, u kojoj su i brojni vojnici koji su se borili na strani Sjeverne Koreje, stigla je u Pjongjang. Iako je primirje potpisano 27. jula 1953. godine, sam rat nikad zvanično nije završen. Izvještava Harry Fawcett.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO