SAD: Bez smrtne kazne za Snowdena

Edward Snowden već mjesec boravi na moskovskom aerodromu (Al Jazeera)

Bjegunca i nekadašnjeg zaposlenika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena Amerika neće ni mučiti ni osuditi na smrt, a bude li poslan kući, uživat će zaštitu američkog civilnog suda, kaže se u pismu što ga je glavni američki državni tužilac poslao svom ruskom kolegi.

U pismu od 23. jula, koje je tek objavljeno, Eric Holder piše kako želi rastjerati sumnje u vezi s tim šta će se Snowdenu dogoditi ako ga Rusija preda Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će mu suditi zbog protivzakonitog objavljivanja Vladinih tajni o programu nadzora.

“Gospodin Snowden podnio je službeni zahtjev da mu Rusija da privremeni azil na temelju tvrdnje da će, vrati li se u SAD, biti mučen i prijetit će mu smrtna kazna. Te su tvrdnje sasvim neosnovane”, napisao je Holder.

Stav njemačkog predsjednika

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska služba FSB i njen američki par FBI razgovaraju o Snowdenu, bjeguncu koji već mjesec boravi na moskovskom aerodromu.

Njemački predsjednik, koji je sudjelovao u objavljivanju nedjela zloglasne istočnonjemačke tajne policije Stasija, rekao je kako zviždači poput Snowdena zaslužuju poštovanje zbog zaštite slobode.

Njemačka kancelarka Angele Merkel  je već garantirala Americi da službeni Berlin neće Snowdenu pružiti utočište.

S druge strane, predsjednik Joachim Gauck, čije su ovlasti male, rekao je da ljudi koji rade za državu imaju pravo postupati po svojoj savjesti jer institucije katkad odstupe od zakona.

“To se može ispraviti jedino ako se informacija objavi. Ko god na to skrene pažnju javnosti, a djeluje zbog svoje savjesti, zaslužuje poštovanje”, rekao je Gauck za list Passauer Neue Presse.

Izvor: Agencije