Izrael zaustavlja pomoć EU-a Palestincima

EU smatra ilegalnim jevrejska naselja na okupiranim Palestinskim teritorijama (Reuters)
EU smatra ilegalnim jevrejska naselja na okupiranim Palestinskim teritorijama (Reuters)

Izrael je zaustavio pokušaj Evropske unije da pomogne desetinama hiljada Palestinaca na Zapadnoj obali, nakon što je EU uveo zabranu finansijske pomoći izraelskim organizacijama na okupiranim Palestinskim teritorijama.

EU je uveo svoje restrikcije prošle sedmice, zbog protivljenja nastavku širenja jevrejskih naselja na teritoriji koju su zauzele izraelske snage u ratu 1967.

Prema novim pravilima, izraelske kompanije na okupiranim Palestinskim teritorijama od sljedeće godine ne mogu dobiti kredite ili  bespovratne pozajmice Evropske unije.

‘Minimalna pomoć Evrope’

Izraelski zvaničnik rekao je za AFP da ta država mora odgovoriti na odluku EU-a da “uvede sankcije ili bojkotira naselja”.

“S naše tačke gledišta, ne možemo ovo ignorirati ili smatrati kišom čin pljuvanja u naša lica”, rekao je izraelski zvaničnik.

Lideri jevrejskih naseljenika kažu da primaju minimalnu pomoć Evrope.

Međutim, mnogi u Izraelu brinu zbog posljedica koje bi sankcije EU-a mogle imati na osobe ili kompanije registrirane u Izraelu koje posluju u naseljima koje međunarodna zajednica smatra ilegalnim.

Izraelski zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je ministar odbrane Moshe Yaalon odlučio da prekine kontakt s predstavnicima EU-a na Zapadnoj obali.

Yaalon, bivši šef vojske i član tvrdolinijaške struje u stranci Likud premijera Benjamina Netanyahua, “zamrznuo je projekte, otkazao sastanke, zaustavio koordinaciju i dozvole za evropske akcije” prema Palestincima koji žive na takozvanom Području C, dijelu Zapadne obale pod kontrolom Izraela, rekao je on.

EU traži objašnjenje

Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice diplomatije EU-a Catherine Ashton, kazala je: “EU je zabrinuta izvještajima u izraelskim medijima da je izraelski ministar odbrane objavio više restrikcija koje utječu na aktivnosti EU-a u znak podrške palestinskom narodu”.

“Nismo dobili službeni dopis izraelskih vlasti. Naše delegacije na terenu traže hitno objašnjenje”, dodala je Kocijančič.

Zapadni diplomata, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je zbog izraelskih mjera nekoliko humanitarnih radnika spriječeno od ulaska u Pojas Gaze, kojim upravljaju Palestinci.

Prema privremenom mirovnom sporazumu iz 1993, nekih 150.000 Palestinaca, uglavnom siromašnih farmera i pastira, živi na Području C, pod upravom izraelske vojske.

Palestinci imaju ograničenu samoupravu na drugim dijelovima Zapadne obale, a dijele kontrolu s Izraelom nad drugim područjima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO