Doživotni zatvor otmičaru žena u Clevelandu

Ovaj sporazum znači da se Castru neće suditi čime će se žene poštedjeti traume svjedočenja o zlostavljanju tokom desetak godina (EPA)
Ovaj sporazum znači da se Castru neće suditi čime će se žene poštedjeti traume svjedočenja o zlostavljanju tokom desetak godina (EPA)

Bivši vozač školskog autobusa u Clevelandu Ariel Castro u petak je izjavio da se osjeća krivim za otmicu i silovanje tri žene koje je držao u zarobljeništvu i dobit će kaznu doživotnog zatvora.

Na sudskom ročištu, tužilaštvo savezne države Ohio je sa svoje strane pristalo da Castro neće biti osuđen na smrtnu kaznu.

Ovaj sporazum znači da se Castru neće suditi čime će se žene poštedjeti traume svjedočenja o zlostavljanju tokom desetak godina.

Žene su nestale bez traga u istom kvartu gdje je živio Castro između 2002. i 2004. a spašene su 6. maja ove godine, 11 godina nakon što je prva nestala.

Tri žene su tokom određenih razdoblja bile vezivane lancima ili konopom i bile izgladnjivane, tučene i seksualno zlostavljane, prema sudskim dokumentima i policijskom izvješću.

Susjedi su 6. maja čuli pozive u pomoć Amande Berry (27) i pomogli joj da provali vrata na Castrovoj kući u kojoj su na spratu isto tako pronašli Ginu DeJesus (23) i Michelle Knight (32).

Kazna bez pomilovanja

Spašena je i Berryna kćer od šest godina kojoj je otac Castro, a rođena je dok je žene držao u zarobljeništvu, potvrdile su kasnije analize DNK.

Na ročištu u petak, Castro (53) je po prvi put govorio o pojedinostima svojih postupaka rekavši kako je i sam bio žrtva kao dijete, te da se borio s opsjednutošću seksom.

Castro je bio godinama vozač autobusa za školsku oblast Clevelanda dok 2012. godine nije otpušten nakon četvrtog disciplinskog prekršaja.

Dogovorena kazna je doživotni zatvor bez prava na pomilovanje i još 1.000 godina. Formalno izricanje kazne predviđeno je za 1. augusta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO