Kerry nazvao Palestinske teritorije državom

Kerry se obratio novinarima uoči sastanka s Banom (EPA)
Kerry se obratio novinarima uoči sastanka s Banom (EPA)

Američki državni sekretar opisao je Palestinske teritorije državom prilikom govora u Ujedinjenim narodima (UN), ali se kasnije ispravio.

Obraćajući se novinarima u sjedištu Svjetske organizacije uoči pregovora s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, Kerry je pozdravio “hrabru odluku” izraelskih i palestinskih lidera da pokušaju nastaviti direktne pregovore.

“Nadam se da će to moći da se desi dok obje države provode procedure kako bi to omogućile”, rekao je Kerry.

Konačan status Palestinskih teritorija tek treba biti određen, iako je cilj Sjedinjenih Američkih Država stvaranje dvije susjedne države – izraelske i palestinske.

Nastavak pregovora

Portparolka Bijele kuće Marie Harf kasnije je rekla novinarima da se stav SAD-a nije promijenio.

“Naša pozicija se nije promijenila što se tiče Palestinskih teritorija. Sekretar ni na koji način nije nagovještavao promjenu politike”, rekla je ona.

Upitan da pojasni svoju izjavu, Kerry je kasnije rekao: “Zar sam to kazao?”

Prošle sedmice Kerry je naizgled uspio vratiti dvije strane za pregovarački sto nakon trogodišnje pauze u mirovnim pregovorima.

Datum nastavka pregovora nije službeno određen, iako je jedan izraelski ministar rekao da će pregovori početi u utorak u Washingtonu, prenosi AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da očekuje da će najavljeni mirovni pregovori sa Palestincima biti teški i da će eventualno postignuti dogovor morati da na referendumu potvrdi i izraelski narod. Netanyahu je ovo izjavio u nedjelju, u svom prvom komentaru otkako je američki državni sekretar John Kerry objavio nastavak mirovnih pregovora kojima bi se […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO