Samantha Power ambasadorica SAD-a u UN-u

Power će u UN-u zamijeniti Susan Rice, koja je postavljena na mjesto Obamine savjetnice (Getty Images)

Komitet za vanjske poslove američkog Kongresa podržao je izbor Samanthe Power za ambasadoricu SAD-a u Ujedinjenim narodima (UN) i bivše glasnogovornice State Departmenta Victorije Nuland na mjesto pomoćnika državnog sekretara zaduženog za Evropu.

Za izbor Power, koju je predložio predsjednik Barack Obama, glasalo je 16 od 18 članova Komiteta, tako da se očekuje da će bez problema proći glasanje u Senatu.

Nju su prethodnih mjeseci kritizirali konzervativci zbog intervjua iz 2002. godine u kome je rekla da bi američka vojska možda morala intervenirati ako Izrael ili Palestina provedu genocid nad drugom stranom.

Power je dobitnica Pulitzerove nagrade i u UN-u će zamijeniti dosadašnju ambasadorku Susan Rice, koja je postavljena na mjesto Obamine savjetnice.

‘Dijete Bosne’

“Samantha Power dugogodišnja je suradnica Baracka Obame, a javnosti je poznata i kao dobitnica Pulitzerove nagrade za novinarstvo i književnost”, izvijestio je iz Washingtona Ivica Puljić, novinar Al Jazeere.

Prema njezinoj vlastitoj definiciji, ona je “dijete Bosne” (rođena je u Irskoj 1970. godine, a preselila je u Sjedinjene Američke Države kada joj je bilo devet godina), gdje je bila angažirana na otkrivanju ratnih zločina i zaštiti ljudskih prava.

Autorica je knjige A problem from Hell, u kojoj govori o američkim odgovorima na genocide počinjene u 20. stoljeću, čime je potakla debate o moralnoj odgovornosti koju imaju Sjedinjene Američke Države kao velesila.

Samantha Power je u Bosnu i Hercegovinu došla 1993. godine kao freelance novinarka.

Kasnije je napisala da je za nju bilo šokantno, u to je vrijeme imala 23 godine, to što su žrtve bile ciljane ne zbog onoga što su učinile nego zbog toga ko su, koje su nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Duboko razočarenje

Za Samanthu Power je bilo šokantno i to što SAD nije pokazivao volju da zaustavi zločine i genocid.

“Nakon genocida počinjenog u Srebrenici Samantha Power je napustila Bosnu i Hercegovinu duboko razočarana u međunarodnu zajednicu. Nastavila je raditi na zaštiti ljudskih prava, a postala je i jedan od vodećih stručnjaka za vanjsku politiku”, javlja Puljić.

Kongresni Komitet za vanjske poslove potvrdio je i izbor Victorije Nuland na mjesto pomoćnika državnog sekretara zaduženog za Evropu.

Ona je i ranije bila pod udarom kritike republikanaca zbog izjava koje je davala na konferencijama za novinare nakon ubistva američkog ambasadora u Libiji Chrisa Stevensa u septembru 2012. godine

Izvor: Al Jazeera i agencije