Štrajkuju hiljade italijanskih ljekara

Bolnice, zdravstveni centri i javne klinike morale da otkažu najmanje 500.000 kontrolnih pregleda i oko 30.000 procedura koje nisu hitne (EPA)
Bolnice, zdravstveni centri i javne klinike morale da otkažu najmanje 500.000 kontrolnih pregleda i oko 30.000 procedura koje nisu hitne (EPA)

Više hiljada italijanskih ljekara stupilo je u štrajk u ponedjeljak iz protesta zbog smanjenja budžeta za zdravstvene službe i loših poslovnih ugovora, za koje sindikati tvrde da ugrožavaju standarde medicinske zaštite, prenose agencije.

Najmanje 150 medicinskih radnika protestiralo je ispred Ministarstva ekonomije, tokom četverosatnog štrajka širom države, zbog kojeg su bolnice, zdravstveni centri i javne klinike morale da otkažu najmanje 500.000 kontrolnih pregleda i oko 30.000 procedura koje nisu hitne.

Sindikati su saopćili da je smanjenje budžeta za zdravstvo u 2013. godinu za milijardu eura dodatno pogodilo primanja ljekara, koja su inače zamrznuta od 2009. godine kada je ekonomska kriza pogodila tu državu, prenosi agencija AFP.

„Za 10 i više godina rizikujemo da se nađemo u dvojnom sistemu, gdje bogati odlaze u privatne klinike, a siromašni nastavljaju koristiti javne službe kojima je sve slabija efikasnost“, rekao je predsjednik medicinskog ogranka najvećeg privrednog sindikata u zemlji CGIL, Massimo Cozza.

Dodao je kako su italijanske medicinske službe dostigle svoje „granice preživljavanja“ zbog smanjenja troškova i blokade dovođenja novih kadrova koja se dovodi u vezu sa vladinim mjerama štednje.

Privatizacija nije rješenje

Nedostatak fondova, također, znači sve manji broj zapošljavanja među doktorima, s obzirom da na svakih 10 primljenih na posao, dolazi 100 koji odu u penziju, upozorio je Riccardo Cassi, šef medicinskog sindikata CIMO.

„To znači ne samo da nemamo dovoljno doktora, već i da hiljade mladih ljekara postaju robovi kratkoročnih ugovora, dok su stariji primorani preuzimati zadatke koje su ranije obavljali mlađi, recimo noćne smjene“, kazao je Cassi i dodao da privatizacija nije rješenje.

Demonstracije i štrajk doktora povećava pritisak na Vladu premijera Italije Enrico Lette jer on traži dodatne načine za smanjenje javnih troškova.

Njegov prethodnik Mario Monti uveo je serije smanjenja potrošnje i povećanje poreza nakon što je došao na vlast na vrhuncu dužničke krize u novembru 2011. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO