Netanyahu: Mir i priznanje idu na referendum

Netanyahu je rekao da je referendum potreban kako bi se izbjegao raskol u izraelskom društvu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će, u slučaju uspjeha budućih pregovora s Pelestinskom upravom, pitanje zaključenja mira i priznanja palestinske države biti iznijeto na referendumu.

Netanyahu je, kako prenosi AP, rekao da je referendum potreban kako bi se izbjegao raskol u izraelskom društvu.

Američka agencija navodi kako ankete pokazuju da većina Izraelaca podržava uspostavljanje palestinske države, ali se i mnogi žestoko protive.

Neka pitanja su posebno “eksplozivna”, uključujući moguću podjelu Jerusalema, navodi AP.

Izraelski premijer će nacrt zakona o referendumu uskoro predstaviti kabinetu ministara, a potom i Parlamentu.

Puštanje zatvorenika

Ranije je i predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas iznio stav da o svakom budućem mirovnom sporazumu s Izraelom treba biti održan referendum.

“Svaki sporazum s Izraelcima će biti podvrgnut referendumu”, kazao je Abbas, a prenio AFP.

Pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika, AFP izvještava da je za održavanjem pregovora, blokiranih od 2010. godine, Izrael učinio ustupak i da će pustiti iz zatvora 80 palestinskih zatvorenika koji su zatočeni od 1993. godine, kada su zaključeni sporazumi iz Osla o početku formiranja palestinske nacionalne države.

Pregovore Palestinaca i Izraela u petak je najavio američki državni sekretar John Kerry, rekavši da su se palestinski i izraelski pregovarači složili da održe sastanak na kojem bi se pripremilo obnavljanje mirovnih sporazuma.

Izvor: Agencije