Kolumbija: U sukobima poginulo 19 vojnika

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos (lijevo) potvrdio broj poginulih vojnika (EPA)

U sukobima s pripadnicima ljevičarskog gerilskog pokreta Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) poginulo je 19 kolumbijskih vojnika, saopćeno je iz Ministarstva odbrane te južnoameričke zemlje.

To je najveći broj žrtava u kolumbijskim oružanim snagama od kako je Vlada počela mirovne pregovore s marksističkom gerilom FARC pred kraj prošle godine, prenio je Reuters.

U težem od dva napada koji su se desili u subotu poginulo je 15 vojnika u provinciji Arauka, u blizini granice s Venecuelom, prenosi Tanjug.

FARC ima veliki broj pripadnika u toj regiji i povremeno izvodi napade na naftovod Cano Limon-Covenas, koji je u vlasništvu državne naftne kompanije Ekopetrol.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, koji je doputovao u tu regiju, potvrdio je u nedjelju broj poginulih vojnika i rekao da je u sukobima zarobljeno 12 gerilaca.

Ljevičarske grupe

“Ovo su instrukcije našim snagama: ne obustavljajte oružane napade sve do kraja ovog konflikta. Cijela Kolumbija mora raditi na postizanju mira kako više ne bi došlo do incidenata kao što su ovi u posljednja 24 sata”, rekao je Santos.

Još četiri vojnika su poginula u sukobima s pripadnicima FARC-a na jugu zemlje, kada je ubijeno i šest gerilaca.

FARC je veća od dvije ljevičarske gerilske grupe u Kolumbiji i ima blizu 8.000 boraca, što je skoro polovina broja od prije jedne decenije.

Mnogo manja Nacionalna oslobodilačka armija (ELN), s kojom je FARC nedavno ojačao veze, ima blizu 1.500 pripadnika.

Vlada je počela mirovne pregovore s rukovodstvom FARC-a u novembru prošle godine, kojima su obuhvaćena pitanja razoružanja, zemljišne reforme i učešća te grupe u politici.

Pregovori, koji se održavaju u Havani, na Kubi, predstavljaju četvrti pokušaj od osamdesetih godina da se okonča sukob u kome je do sada poginulo blizu 600.000, raseljeno više od 3,7 miliona, a nestalo skoro 15.000 ljudi.

Izvor: Agencije