Desetine mrtvih u zemljotresu na zapadu Kine

Epicentar zemljotresa bio je u blizini grada Dingxi, u predjelu planina, pustinje i pašnjaka sa populacijom od skoro 26 miliona stanovnika (Reuters)

Snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni Richterove skale pogodio je u ponedjeljak ruralni dio zapadne Kine i, prema prvim podacima, poginulo je najmanje 56 i povrijeđeno 412 ljudi, mada će broj žrtava vjerovatno rasti, saopćile su lokalne vlasti.

Kineski Vladin Centar za praćenje zemljotresa saopćio je da je prvi potres, s epicentrom u provinciji Gansu, bio u 7:45 sati po lokalnom vremenu jačine 6,6 stepeni po Richterovoj skali i da je naredno podrhtavanje tla bilo jačine 5,6 stepeni, prenosi Tanjug.

Dužnosnik tog ureda je rekao da je teško oštećena više od 21.000 stambenih objekata, a blizu 1.200 se srušilo, upozoravajući na to da bi broj žrtava mogao porasti.

Plitak zemljotres

Zemljotres je bio plitak, što ga može učiniti razornijim, navela je agencija AP i dodala kako je Centar naveo da je bio na dubini od skoro 20 kilometara ispod površine.

Pokrajinska administracija Gansua saopćila je da je dubina zemljotresa bila na samo otprilike šest kilometara ispod površine.

Američko Geološka opservatorija saopćila je da je jačina inicijalnog zemljotresa u Kini bila 5,9 stepeni Richtera na dubini od otprilike 10 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini grada Dingxi, u provinciji Gansu, u predjelu planina, pustinje i pašnjaka, s populacijom od skoro 26 miliona stanovnika, što je jedna od slabije naseljenih provincija na zapadu Kine.

Žrtava i povrijeđenih ima u okrugu Min i drugim ruralnim južnim dijelovima općine, rekao je Tang Xiaoming, gradonačelnik Dingxija, grada od otprilike 2,7 miliona stanovnika.

Tang je naveo da je najveća materijalna šteta počinjena u okruzima i Min i Zhang, gdje su desetine kuća oštećene i gdje su snabdijevanje električnom energijom i telefonska mreža u prekidu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO