Zahtjev za istragu ubistava demonstranata

Pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija zahtijevaju istragu o ubistvima troje demonstranata u petak.

Tri učesnice demonstracija upucane su u Mansouri nakon što su izbili sukobi na protestima na kojima su okupljeni tražili povratak Mursija na vlast.

Mursijeve pristalice smatraju da se radi o namjernom napadu na mirne demonstrante, a grupa žena organizovala je proteste ispred Ministarstva odbrane u nedjelju, javlja iz Kaira reporter Al Jazeere Nadim Baba.

Iz Muslimanske braće tvrde da su demonstrantkinje ubili huligani povezani sa snagama sigurnosti.

Traže povratak Mursija

“Glasale smo za Mursija i zbog toga želimo da se vrati. Tražimo svoja prava. Zbog toga smo počeli revoluciju”, rekla je jedna učesnica nedjeljnih protesta.

“Ovo je najmanje što možemo učiniti. Kao dame, kao žene, poručujemo – ostajemo ovdje. Čak i ako nas budete ubijali, suprotstavljat ćemo se vojnom udaru i vratiti svog predsjednika koji je došao na vlast na poštenim izborima”, kazala je druga demonstrantkinja.


Najavljene promjene Ustava

Vojska je spriječila demonstrante da se približe Ministarstvu odbrane, ali iznijeli su svoje zahtjeve.

U međuvremenu, Muslimanska braća odbacila su apel privremenog egipatskog premijera za povratak političkom dijalogu, saopšteno je iz ovog pokreta.

“Sada vidim da se moramo vratiti harmoniji. Podjele ne smiju potrajati”, rekao je prelazni premijer Hazem el-Beblawi tokom intervjua emitovanog na državnoj televiziji, više od dvije sedmice nakon što je vojska svrgnula predsjednika Muhameda Mursija.

Muslimanska braća smatraju da se desio vojni udar i ne žele učestvovati u pregovorima dok se Mursi ne vrati na vlast.

Gehad el-Haddad iz Muslimanske braće rekao je da Beblawi predstavlja Vladu koju je uspostavila vojska.

“Ne može biti dijaloga kad su puške uperene na demonstrante protiv vojnog udara”, kazao je on.

Izmjene Ustava

Beblawi je kazao kako je različitim stranama u Egiptu potrebna “harmonija i pomirenje”, te naveo kako je potrebno provesti ekonomske reforme.

Reporterka Al Jazeere Nicole Johnston javila je iz Kaira da je prelazna Vlada “fokusirana na to kako da promoviše svoju reputaciju na lokalnom i međunarodnom nivou”.

Protivnici vojske u Egiptu organizirali su potpisivanje peticije kako bi izrazili nezadovoljstvo svrgavanjem Mursija, javlja Anadolija.

Koordinator za medije kampanje pod nazivom “NE vojnom udaru” Mohammed Abdulmunim istakao je da je cilj kampanje “odbiti krvavi vojni udar i podržati legitimitet”.

Jedan od odgovornih za kampanju Abdullah Rebii kazao je da je do sada prikupljeno 3.280.000 potpisa.

Istovremeno, jedan od najznačajnijih egipatskih političara, predsjednik Stranke kongresa Amr Moussa, podnio je ostavku.

Bivši generalni sekretar Arapske lige je kao razlog naveo “otvaranje puta novim generacijama”.

Ostavka ne znači potpuno povlačenje sa političke scene, kazao je Moussa, koji će ostati član Liberalnog fronta.

U subotu, privremeni egipatski predsjednik Adly Mansour imenovao je članove stručne komisije koja će predložiti izmjene Ustava stavljenog van snage nakon što je vojska svrgnula Mursija.

Ta deseteročlana komisija, s četiri univerzitetska profesora i šest sudija, počinje s radom u nedjelju, istaknulo je predsjedništvo.

Komisija je predviđena “ustavnom deklaracijom” koju je Mansour objavio 9. jula i u kojoj je odredio okvire političke tranzicije i raspisivanja izbora.

Protesti za i protiv Mursija

Stručna komisija, koja je u javnosti malo poznata, imat će 30 dana za pripremu amandmana koji će se zatim iznijeti pred komisiju koja okuplja 50 uglednih ličnosti iz različitih dijelova egipatskog društva (stranaka, sindikata, vjerskih zajednica, vojske i dr.).

Ova druga komisija imat će  60 dana da konačni prijedlog izmijenjenog Ustava preda privremenom predsjedniku, koji  će u roku 30 dana objaviti datum referenduma.

Prošli Ustav prihvaćen je na referendumu u decembru 2012, kada je predsjednik bio Mursi, sa 64 posto glasova i odzivom od  33 posto.

Jordanski kralj Abdullah, kao prvi predsjednik jedne države koji posećuje Egipat nakon državnog udara, boravio je u kratkoj posjeti Kairu u subotu, te podržao Vladu i prelaznog predsjednika.

Na ulice glavnog grada u subotu su izašle desetine hiljada simpatizera Muslimanske braće, tražeći povratak Mursija.

Izvor: Al Jazeera i agencije