Protesti u 100 američkih gradova

U Sjedinjenim Američkim Državama u toku su protesti u 100 gradova, organizirani zbog oslobađajuće presude Georgeu Zimmermanu za ubistvo afroameričkog tinedjžera Trayvona Martina.

Martinovi roditelji predvode proteste u New Yorku i Miamiju. Podršku demonstrantima u New Yorku dale su američke zvezde Jay Z i njegova supruga Beyonce Knowles

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je iz Washingtona da su se građani okupili na mirnim demonstracijama.

Afroamerikanci su vrlo nezadovoljni, jer, kako kažu, nakon dugog perioda ropstva uslijedila je užasna neravnopravnost, te siromaštvo i druge nevolje.

“Amerika bi trebala naučiti što i kako dalje na tome da ne smijemo profilirati ljude na temelju njihovog izgleda i boje kože. To je glavna poruka svih ovih skupova koji se održavaju u Americi”, javio je Puljić.

Obama: Mogao sam biti Trayvon

U petak je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama napravio prvorazredno iznenađenje kada se nenajavljen pojavio na redovnoj press konferenciji u Bijeloj kući da bi govorio o presudi na suđenju za ubistvo Trayvona Martina.

Njegov ubica George Zimmerman oslobođen je svih optužbi, pod objašnjenjem da je to učinio u samoodbrani, iako je pokojni Martin bio nenaoružan, a Zimmerman je imao pištolj.


Ivica Puljić uživo iz Washingtona

“U svom nenadanom govoru, kojeg mnogi mediji nazivaju povijesnim, predsjednik Obama je govorio o iskustvima oko toga kako je biti crnac u Americi. To je bio njegov najvažniji istup o rasnom pitanju od 2008. godine, kada je ušao u Bijelu kuću”, javio je Puljić.

‘Vrlo je malo muškaraca afričkog podrijetla u ovoj zemlji koji nisu imali iskustvo poput onog da budu praćeni kada uđu u neki dućan. To se i meni dogodilo. Znate, kada je Trayvon Martin ubijen, ja sam rekao da je to mogao biti moj sin. Drugačije govoreći – ja sam, prije 35 godina, mogao biti Trayvon Martin’, naglasio je Obama.”

Izmjena zakona

Predsjednik je pozvao Amerikance “da zavire u svoje duše” kada su u pitanju rasni odnosi u Americi, tema koju je, kao državni čelnik, samo sporadično doticao kao prvi crnački predsjednik Sjedinjenih Država:

“Cijela ova situacija doprinosi osjećaju da je kojim slučajem u istu vrstu scenarija bio umiješan tinejdžer bijelac, da bi od početka do kraja, sve bilo drugačije”, poručio je Barack Obama, želeći kazati da u američkom društvu postoji predrasuda kada su pitanju mladi američki crnci.

Predsjednik Obama je sugerirao da će odgovori na rasna pitanja, koja su u ovom trenutku otvorena, biti pronađeni kroz dijalog i izmjenu saveznih i lokalnih zakona.

Ubistvo sedamnaestogodišnjeg Martina potaknulo je  nacionalnu debatu o rasnom profiliranju i građanskim pravima.

Izvor: Al Jazeera