Preminula slavna novinarka Helen Thomas

Helen Thomas pitala je Baracka Obamu kada će se vojska SAD-a povući iz Afganistana (Reuters)

Američka novinarska legenda Helen Thomas preminula je u svom domu u Washingtonu u 92. godini.

Pola vijeka izveštavala je iz Bijele kuće i pratila američke predsjednike – od Kennedyja do Obame, kao prva žena koja je 60-tih dobila mogućnost da prati visoku politiku u tada isključivo muškom novinarskom svijetu.

Počela je sa izvještajima o ljetovanjima predsjedničkih porodica, a s vremenom stekla titulu uporne i oštre izvjestiteljice koja je oštrinu mekšala poznatim završetkom “hvala vam, gospodine predsjedniče”.

Njena replika uskoro je postala ritual na kraju svake konferencije i upravo se to njoj prepuštalo.

Kritikovala Busha i Obamu

Kao dijete libanskih imigranata oduvijek je gajila velik interes za politiku Bliskog istoka i prozivala predsjednike zbog politike prema Palestini, Iraku i Afganistanu.

Thomas nije bila omiljena tokom administracije predsjednika Georgea W. Busha, jer ga je javno prozivala zbog rata u Iraku i opisala ga kao najgoreg predsjednika u istoriji.

Godine 2009. pitala je Baracka Obamu: “Kada ćete izaći iz Afganistana? Zašto nastavljamo ubijati i ginuti u toj državi? Koji je pravi izgovor? Nemojte nam davati ‘bušizam’ – ‘ako mi ne odemo tamo, svi oni će doći ovamo.”

Na stolicama za novinare u Bijeloj kući već godinama su ispisana imena televizijskih kuća, a samo na jednoj pisalo je ime Helen Thomas.

Izvor: Al Jazeera i agencije