Navaljni u Moskvi, ostaje pri kandidaturi

Ruski opozicijski čelnik Aleksej Navaljni izjavio je da je odlučio ostati pri svojoj kandidaturi za gradonačelnika Moskve, neposredno nakon što se vratio u ruski glavni grad, gdje je su ga dočekale njegove pristalice.

Navaljni (37) je u pratnji supruge Julije stigao vozom iz Kirova, grada udaljenog 900 kilometara istočno od Moskve, gdje je u četvrtak proglašen krivim za pronevjeru novca i osuđen na pet godina zatvora. Sud ga je oslobodio pritvora, te će ishod žalbenog postupka na presudu čekati u svom domu u Moskvi.

Bio je optužen da je 2009. organizirao pronevjeru 16 miliona rubalja (400.000 eura), čime je oštetio drvnu kompaniju Kirovljes dok je bio savjetnik guvernera te pokrajine.

Navaljni je brojnim pristalicama koje su ga dočekale na željezničkoj stanici s cvijećem u rukama, uzvikujući njegovo ime, uz pomoć razglasa poručio da je odlučio ostati pri svojoj kandidaturi na izborima za gradonačelnika Moskve 8. septembra.

“Zajedno smo golema i moćna snaga i sretan sam što smo toga postali svjesni”, kazao je Navaljni.

‘Pobjeda na izborima’

Kazavši da je presuda za pronevjeru politički motivisana zbog toga što otvoreno kritizira ruskog predsjednika Vladimira Putina, Navaljni je okupljenima rekao da su ga iz zatvora pustili zahvaljujući njima.

“Srušili ste i uništili glavnu privilegiju koju Kremlj svakako nastoji zadržati… da se osobu koja je pod njihovim nadzorom direktno iz sudnice odvede u zatvor”, rekao je Navaljni.

“Vi ste omogućili puštanje na slobodu ovih ljudi”, rekao je, govoreći o sebi i Pjotru Ofitserovu, osuđenom na četiri godine zatvora za saučesništvo u kaznenom djelu.

“U poređenju s tim, na izborima je lako pobijediti”, zaključio je.

Reporter Al Jazeere Tim Friend javio je iz Moskve da je Navaljni o dočeku koji mu je priređen u ruskoj prijestolnici samo mogao sanjati prije nekoliko dana, kada se suočavao sa zatvorskom kaznom od pet godina.

“Narednog dana je neočekivano pozvan natrag u Sud, gdje mu je, na zahtjev Tužilaštva, saopšteno da će biti oslobođen do okončanja žalbenog postupka. Vratio se u Moskvu i na stepenicama željezničke stanice, gdje je stigao jutros, saopštio da će se kandidovati za gradonačelnika Moskve. Izjavio je: ‘Kandidovat ćemo se i pobijediti.”

Istinski izazovi

“Jasno je da su pojedinci dočekali ovu tvrdnju sa skepsom, jer neke ankete pokazuju da, kad je riječ o popularnosti, znatno zaostaje za kandidatom kojeg podržava Kremlj. Međutim, Aleksej Navaljni u Moskvi ima odane pristalice, kojih je sve više.

Među okupljenima na željezničkoj stanici bili su i mladi i stari. Poručili su da ih neće obeshrabriti bilo kakvo zastrašivanje, te kako se nadaju da će kampanja biti uspješna”, javio je naš reporter.

Friend javlja da je Navaljni uvijek tvrdio da su optužbe protiv njega politički motivisane i da im je cilj spriječiti rast njegove popularnosti.

“Ali Aleksej Navaljni će se tek sada, kad se vratio u Moskvu, suočiti sa istinskim izazovima, dok bude pokušavao ojačati podršku glasača”, kaže on.

Navaljni je bio jedan od organizatora masovnih protesta protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina 2011. i 2012. godine i razotkrio je više slučajeva korupcije u Rusiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije