Izrael će osloboditi palestinske zatvorenike

Izrael je pristao na palestinski zahtjev da oslobodi palestinske zatvorenike kako bi se obnovili mirovni pregovori, ali neće popustiti u vezi sa drugim važnim pitanjima, izjavio je u subotu izraelski ministar finansija Yuval Steinitz.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u petak da su Izrael i Palestinci postavili temelj za obnovu mirovnih pregovora nakon gotovo tri godine zastoja, ali i upozorio da taj dogovor nije konačan i da će biti potrebno uložiti još diplomatskih napora.

“Nešto zatvorenika će biti pušteno”, rekao je Steinitz za izraelski radio. “Ne želim iznositi brojke, ali će među njima biti i zatvorenika koji su iza rešetaka već desecima godina”, kazao je, dodajući da će puštanje na slobodu biti provedeno u fazama.

Palestinci već dugo traže da Izrael oslobodi palestinske zatvorenike zatočene u izraelskim zatvorima od prije 1993, kad su dvije strane potpisale sporazum iz Osla.

Bez drugih ustupaka

To je privremeni sporazum koji je trebao dovesti do uspostave nezavisne palestinske države na području Istočnog Jerusalema, Zapadne obale i Pojasa Gaze.

No Steinitz je istakao da Izrael neće popuštati u drugim važnim pitanjima.

“Nema šanse da pristanemo ući u bilo kakve pregovore koji bi počeli definisanjem granica, izraelskih teritorijalnih ustupaka ili zamrzavanja gradnje”, kazao je on.

Repoter Al Jazeere Paul Brennan iz Ramale javlja kako je nekoliko stvari o kojima će ovisiti moguće obnavljanje mirovnih pregovora i oslobađanja palestinskih zarobljenika.

“Prvo, ovisit će o tome hoće li se to uopšte dogoditi. Ovdje u Ramali, vrlo su skeptični oko toga hoće li Izrael ispuniti obećanje o puštanju zatvorenika, jer i ranije su obećavali puštanja, ali se to nije dogodilo. Osim toga, ovisit će i o broju zatvorenika koji bi bili pušteni, kao i njihovoj važnosti,  odnosno koje tačno zatvorenike će Izrael osloboditi”, kazao je naš reporter.

Stepen opreza

“Bitno je još spomenuti i da je izraelski ministar obavještanih službi jutros govorio o tome na radiju, nakon čega je ostalo upitno da li je iznosio službene stavove izraelske Vlade, odnosno da li je samo marioneta Benjamina Netanyahua, ili je ministar samo navodio očite činjenice, jer razmjene zarobljenika uobičajeno su dio bilo kojih mirovnih procesa, odnosno njihovog napretka. Ne zna se je li ministar iznosio novosti ili jednostavno ponavljao ranije stavove. I treba imati na umu ono što je američki državni sekretar Kerry nedavno rekao, kad je govorio o tajnosti koja je potrebna kako bi mirovni pregovori uspjeli”, istakao je Brennan.

“Tu dolazimo do problema – kakvu vjerodostojnost onda imaju izjave Johna Kerryja, ako izraelski ministar samo par sati nakon toga javno priča o tome na radiju? Svakako ovdje, na okupiranoj Zapadnoj obali postoji veliki stepen opreza prema ovoj priči – jedan od palestinskih portparola je izjavio kako je “sve još neizvjesno”.”

U kratkom obraćanju novinarima u petak, Kerry je pohvalio hrabrost predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

“Niko ne misli da će dugotrajne razlike između strana biti riješene preko noći, ili prosto nestati. Znamo da izazovi zahtijevaju veoma teške izbore u danima koji dolaze”, rekao je američki državni sekretar.

“Pun sam nade zbog hrabrosti Abbasa i Netanyahua. Obojica su napravili težak izbor”, rekao je Kerry.

Mirovni pregovori su zamrznuti 2008. godine, nakon spora u vezi s jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama.

Izvor: Al Jazeera