Bugari ponovo zatražili smjenu Vlade

Građani Bugarske i u subotu su protestovali na ulicama Sofije, tražeći smjenu Vlade koju predvode socijalisti.

Reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga javila je iz Bugarske prijestolnice da su se na demonstracijama okupile hiljade ljudi. 

Pripadnici specijalne policije i žandarmerije blokirali su ulice oko zgrade Vlade, a protesti su prošli mirno.

Demonstranti tvrde da su vladajući političari korumpirani, povezani s mafijom i kriminalom i da ih ne mogu zastupati.

“Bugarska je ponovno u političkoj krizi, nova članica Europske unije, koja nikako da nađe pravi europski put”, javila je Hrga.

Mladi na protestima

“Ovo su zapravo univerzalni prosvjedi koji ne poznaju granice. Vrlo podsjećaju na ono što smo gledal iz Istanbula, pa i Sarajeva. Mladi ljudi koji nemaju osjećaj da ih političari zastupaju. Vrlo su kreativni, nenasilni, njihova platforma je da ismijavaju političare zbog neobrazovanosti i potkupljivosti”, kazala je ona.

Većina demonstranata razišla se u 20 sati, dok je manja grupa odlučila prespavati u šatorima pred zgradom Vlade.


Protesti u Bugarskoj zbog korupcije

Demonstranti nemaju zvaničnog organizatora, a organizuju se putem društvenih mreža.

Vladajući socijalisti ranije su tražili od gradonačelnice Sofije da zabrani proteste, no ona je odgovorila da “narod ne treba zabranjivati, već slušati”, javila je Hrga.

Jedan od glavnih razloga za posljednje demonstracije je imenovanje medijskog magnata Delijana Peevskog na mjesto šefa nacionalne službe sigurnosti.

Više od 15.000 građana u utorak i srijedu izašlo je na ulice Sofije. “Mafijo”, “Ostavke” i “Crvena đubrad” neke su od poruka demonstranata vladi Plamena Orešarskog.

Iako je Peevski u međuvremenu podnio ostavku, a premijer je prihvatio, građani su ostali na ulicama.

“Vlada bi trebalo da ode i moraće da ode. Zloupotrijebili su povjerenje glasača i zemlja će se suočiti sa novim izborima. Pitanje je samo kada”, kaže jedan građanin Sofije.

Apel EU-a

Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev kaže da je izgubio povjerenje u Vladu. Premijer Orešarski i za njega i za demonstrante ima istu poruku. Vlada ostaje, nema ostavke.

“Podnošenje ostavke u ovom trenutku bila bi najlakša lična odluka, ali ekstremno neodgovorna odluka, pre svega zbog opasnosti od destabilizacije zemlje.”

Građani se ne slažu. Dva mjeseca na vlasti, kažu, bilo je dovoljno da i nova socijalistička vlast pokaže koliko je korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

Prije samo dvije i po godine Evropska unija pozvala je Bugarsku da preuzme hitne mjere protiv kriminala i korupcije.

Francuska i Njemačka tada su najavile da će blokirati pristupanje Bugarske Šengenskom sporazumu. Takva situacija odvraća strane investitore, a Bugarska je i dalje najsiromašnija članica EU.

Bugarska je, čini se, na vratima nove političke krize. I to samo nekoliko mjeseci poslije demonstracija protiv siromaštva u zemlji, koje su dovele do pada prethodne vlade Bojka Borisova  i parlamentarnih izbora.

Izvor: Al Jazeera