Djeca među žrtvama u padu ruskog helikoptera

Nesreća se desila na nepristupačnom terenu (EPA)

Dvadeset troje ljudi je poginulo, a pet osoba je preživjelo pad helikoptera MI-8 avioprijevoznika Polar Airlines, saopćila je republička Vlada Jakutije, na dalekom istoku Rusije.

“Tri člana posade i jedna žena sa djetetom su preživjeli”, rekao je predsjednik Komisije za vanredne situacije Anatolij Skrebikin.

“U helikopteru je bilo 14 odraslih osoba, osmero djece starosti do 12 godina i tri djeteta stara do dvije godine”, rekao je Skrebikin.

U udesu su poginuli poslanik iz Jakutije Aleksandar Morozkin, predsjednik republičke investicione kompanije Viktor Jefimov i predstavnici kompanije ALROSA, naveo je ruski zvaničnik.

Teški vremenski uvjeti

Prema njegovim riječima, do udesa je došlo kad je helikopter elisom udario u stijenu.

Rusko Ministarstvo odbrane je u odvojenom saopćenju potvrdilo da je među putnicima bilo jedanaestero djece.

Agencija AFP prenosi da je do nesreće došlo prilikom slijetanja helikoptera 45 kilometara sjeverozapadno od gradića Deputatski.

U toku je spasilačka operacija koju otežavaju loši vremenski uvjeti i nepristupačan teren, te se spasilački helikopter poslije više pokušaja prizemljio na 15 kilometara od mjesta nesreće.

Helikopter je letio od naselja Deputatski do mjesta Ust-Jansk kada je u 10.40 po lokalnom vremenu prinudno sletio na 45 kilometra od aerodroma naselja Deputatski, piše agencija RIA Novosti.

Ruski mediji su objavili da je regionalni Centar za vanredne situacije saopćio da je uspostavljena veza sa pilotom, ali da on nije mogao pojasniti sudbinu putnika jer se nalazio u stanju šoka.

Međudržavni aviacioni komitet formirao je komisiju koja ispituje kako je došlo do nesreće.

Jakutija, odnosno Republika Saha se nalazi u sjeveroistočnom delu azijske Rusije i dio je Dalekoistočnog federalnog okruga.

Izvor: Agencije