Direktor Vatikanske banke podnio ostavku

Monsinjor Scarano negirao je optužbe za pranje novca i korupciju (AP)

Direktor Vatikanske banke Paolo Cipriani i njegov zamjenik Massimo Tulli podnijeli su ostavke, javio je AP, navodeći da je to najnoviji razvoj događaja u finansijskom skandalu koji se širi.

Reuters ističe da su čelnici banke podnijeli ostavke poslije hapšenja računovođe u vatikanskoj finansijskoj službi, monsinjora Scarana, koji je imao bliske veze sa bankom.

Vatikan je saopćio da su direktor i zamjenik direktora banke, čiji je zvaničan naziv Institut za vjerske poslove (IOR – Istituto per le Opere di Religione), ponudili ostavke “u najboljem interesu tog instituta i Svete stolice”.

AP navodi da je Cipriani, zajedno sa tadašnjim predsjednikom banke, od 2010. pod istragom u kojoj rimski tužioci istražuju navode o prekršajima italijanskih normi za borbu protiv “pranja novca”, pošto je finansijska policija zaplijenila sa vatikanskog računa u jednoj rimskoj banci 23 miliona eura.

Optužbe za pranje novca i korupciju

Optužnica nije bilo, a na kraju je naloženo deblokiranje novca.

Međutim, Vatikanska banka je ostala pod nadzorom tužioca, a papa Franjo  se suočava sa mogućnošću da je banka korištena kao off-shore “poreski raj”.

Frans press je prenio pisanje italijanskih medija da je u petak, zbog skandala oko Vatikanske banke, uhapšeni računovođa u vatikanskoj finansijskoj službi, monsinjor Nunzio Scarano negirao optužbe za pranje novca i korupciju.

Izvor: Agencije