Australija prosljeđuje izbjeglice drugima

Od početka godine u Australiju je pristiglo preko 15.700 tražilaca azila, prema oko 17.200 u cijeloj 2012. (AP)

Australski premijer Kevin Rudd upozorio je da će sve izbjeglice koje čamcima stignu u Australiju biti deportirane u obližnju otočnu državu Papuu Novu Gvineju, što su borci za zaštitu ljudskih prava odmah osudili.

Cilj ove mjere, koja je stupila na snagu u petak, je da se obeshrabre tražioci azila, koji u sve većem broju pristižu na australske obale trošnim ribarskim i drugim čamcima, uglavnom preko Indonezije i Malezije, izvještava AFP.

Rastući priliv izbjeglica je veliki problem Ruddove laburističke stranke, kojoj za nekoliko mjeseci predstoje izbori, na kojima, kako se procjenjuje, nema velike izglede za uspjeh, prenosi Tanjug.

“Od sada bilo koji tražilac azila koji stigne čamcem neće imati šanse da bude smješten kao izbjeglica u Australiji”, izjavo je Rudd nakon što je sa Peterom O'Neillom, premijerom Papue Nove Gvineje, potpisao sporazum o deportaciji.

“Novi plan pokazuje ne samo potpunu nebrigu za tražioce azila, nego i apsolutno nipodaštavanje pravnih i moralnih obaveza”, izjavio je Graeme McGregor, koordinator za izbjeglice Amnesty Internationala (AI) u Australiji.

Zloupotreba prava

David Mann, izvršni direktor australskog Pravnog centra za izbjeglice i imigraciju, opisuje Papuu kao nesigurnu zemlju, u kojoj je rašireno nasilje, a ozbiljne zloupotrebe ljudskih prava su svakodnevna pojava.

Premijer Rudd ističe da se novom mjerom ne krše australske obaveze na osnovu Konvencije o izbjeglicama Ujedinjenih naroda (UN), budući da je Papua Nova Gvineja također potpisnik te konvencije.

Molbe tražilaca azila koji stignu čamcima će u buduće biti razmatrane u Australiji, ali i u kampovima u kojima će boraviti – u Papui Novoj Gvineji i na pacifičkom atolu Nauru.

Australija će “pravim izbjeglicama” pomoći da se smjeste u Papui – zemlji s oko sedam miliona stanovnika, koji pripadaju brojnim plemenima i govore preko 800 jezika, a bave se uglavnom poljoprivrednom proizvodnjom za sopstvene potrebe.

Oni za koje se ustanovi da nisu prave izbjeglice moći će se vratiti u svoje zemlje, ili i otići u neku drugu, s izuzetkom Australije.

Od početka godine do danas u Australiju je pristiglo preko 15.700 tražilaca azila, prema oko 17.200 u cijeloj 2012. godini.

Iranske izbjeglice

Najveći broj izbjeglica potiče iz Irana. U prošloj godini svaki sedmi tražilac azila u Australiji je bio Iranac, a ove godine svaki treći.

Indonezija je ranije najavila da će prestati izdavati vize Irancima koji stignu na njenu teritoriju, kako bi se smanjio njihov pritisak na Australiju.

Rudd je najavio da će njegova Vlada pregovarati i s drugim susjednim zemljama kako bi i one ograničile izdavanje viza ne samo Irancima, već i Afganistancima, Pakistancima, Vijetnamcima, Iračanima, Bangladešanima i stanovnicima Šri Lanke i Mijanmara.

Papua Nova Gvineja je nekada bila australska kolonija, a danas je Australija najveći davalac pomoći ovoj zemlji.

U zamjenu za prijem tražilaca azila, Australija će rekonstruirati jednu bolnicu u drugom najvećem gradu u Papui i reformirati tamošnje visoko obrazovanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada Australije poslala je prvih 30 od planiranih nekoliko stotina azilanata na malo ostrvo Nauru u Pacifiku. Ovo je dio kontroverzne nove politike, prema kojoj će svaki azilant koji dođe brodom do obala Australije biti poslan van državne teritorije dok vlasti ne odluče da li da mu odobre azil. Dopisnik Al Jazeere Andrew Thomas posjetio […]

Published On 14 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO