Monsanto odustao od uzgoja GMO usjeva u EU-u

EU odluke o dozvolama za GMO rutinski odgađa godinama, a samo tri sorte su dobile zeleno svjetlo za uzgoj (AFP)

Kompanija Monsanto saopćila je da će povući sve zahtjeve da joj se odobri proizvodnja novih tipova genetski modificiranih usjeva u Evropskoj uniji zbog nedostatka komercijalnih izgleda za uzgoj.

“Odustat ćemo od toga u idućim mjesecima”, rekao je u srijedu Monsantov predsjednik i izvršni direktor za Evropu Jose Manuel Madero u telefonskom razgovoru za agenciju Reuters.

Madero je kazao kako će odluka omogućiti kompaniji da se fokusira na posao uzgoja konvencionalnog sjemenja u Evropi, te na osiguravanje dozvola EU-a za uvoz njenih genetski modificiranih usjeva koji se naširoko uzgajaju u SAD-u i Južnoj Americi.

Odluka se odnosi na pet zahtjeva Evropskoj uniji za dopuštenje uzgoja genetski modificiranog kukuruza, te po jedan za uzgoj soje i šećerne repe.

Kompanija je izjavila kako neće povući molbu da joj se obnovi dozvola za uzgoj kukuruza otpornog na insekte MON810, koji je jedini GMO usjev koji se trenutno komercijalno uzgaja u Evropi.

Spor sistem dozvola

Glasnogovornik Evropske komisije koja upravlja sistemom odobravanja GMO-a Evropske unije potvrdio je da ju je Monsanto izvijestio o namjeri da povuče aplikacije.

Taj potez odražava frustracije koje mnoge biotehničke kompanije osjećaju prema EU-ovom sistemu dozvola za GMO. Odluke se rutinski odgađaju godinama, a samo tri sorte su dobile zeleno svjetlo za uzgoj.

I dok je Monsantov MON810 kukuruz dobio dopuštenje za uzgoj u Evropskoj uniji, neke zemlje, uključujući Francusku, Njemačku, a nedavno i Italiju, nametnule su nacionalne zabrane pod utjecajem snažnog javnog protivljenja toj tehnologiji.

Prošle je godine njemački biotehnički proizvođač BASF zaustavio razvoj genetski modificiranih usjeva u Evropi i preselio sva svoja evropska GMO istraživanja u SAD.

Uprkos javnom neprijateljstvu prema genetski modificiranoj hrani, Evropa je jedan od najvećih svjetskih kupaca biotehničkog žita. Godišnje uvozi više od 30 miliona tona genetski modificirane hrane za životinje radi potreba svoje stočarske industrije.

Izvor: Agencije