Rouhani odbacio Netanyahuove prijetnje

Iran je sve bliži izradi atomske bombe, rekao izraelski premijer Netanyahu (EPA)

Novoizabrani iranski predsjednik Hassan Rouhani odbacio je prijetnje vojne operacije protiv Islamske Republike izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kazavši da su ga takva upozorenja samo “nasmijala”, izvijestili su u srijedu mediji.

“Kada neki (SAD i Izrael) kažu da su sve opcije otvorene i kada jedna mizerna regionalna zemlja [Izrael] kaže takve stvari, ne možete a da se ne nasmijete”, rekao je Rouhani tokom obraćanja ratnim veteranima iz Iračko-iranskog rata, prenosi Fena.

“Ko su cionisti da nama prijete?”, rekao je umjereni imam, insistirajući da su upozorenja da će se Iran osvetiti u slučaju izraelskog napada ranije sprečavala tu državu da izvrši napade, javio je AFP.

Netanyahu je u nedjelju ponovio prijetnje da će poduzeti unilateralnu vojnu akciju kako bi obustavio iranski nuklearni program i pokušavao je omalovažiti Rouhanija, kazujući da je on “vuk u janjećoj koži”, koji bi sa “smješkom na licu gradio atomsku bombu”.

Crvena linija

“Mi smo im bliži nego Sjedinjene Države. Mi smo ranjiviji. Stoga, morat ćemo riješiti pitanje zaustavljanja Irana, možda prije nego Sjedinjene Države to urade”, rekao je u nedjelju Netanyahu za CBS News.

“Oni se približavaju crvenoj liniji. Još uvijek je nisu prešli. Oni se sve više približavaju izradi bombe. I morat će im se poručiti da to toga ne smije doći”, rekao je izraelski premijer.

Izrael je jedina, ali nedeklarirana nuklearna sila na Bliskom istoku.

Iran je godinama u sukobu sa svjetskim silama zbog nuklearnog programa, za koji zapadne države i Izrael vjeruju da ima za cilj razvijanje nuklearnog oružja. Teheran insistira na tome da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

Spremnost za pregovore

U međuvremenu se iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi sastao u Briselu s predstavnicima šest zemalja koje su prošle godine ponovo pokrenule pregovore s Iranom o kontroverznom nuklearnom programu te zemlje.

Iran će biti spreman nastaviti pregovore o svom nuklearnom programu sa svjetskim silama čim novoizabrani predsjednik Rouhani sastavi pregovarački tim, saopćio je Salehi nakon sastanka, prenosi Tanjug.

Zapad strahuje da je cilj Irana da napravi nuklearno oružje, dok Iranci insistiraju da njihov nuklearni program služi isključivo mirnodopskim ciljevima.

Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost, ističe da pregovaračka grupa – sastavljena od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i Njemačke – želi nastaviti pregovore “što je prije moguće”.

Predsjednik Rouhani, koji je i sam nekada bio glavni iranski nuklearni pregovarač, predsjedničku zakletvu bi trebao položiti početkom narednog mjeseca.

Četiri runde pregovora održane od prošle godine do sada nisu dale značajnije rezultate, a za njihov nastavak nije određen datum.

Izvor: Agencije