Zabrana EU-a protiv okupiranih teritorija

Evropska unija (EU) izdala je zabranu finansiranja i saradnje s izraelskim institucijama koje se nalaze na palestinskim teritorijama okupiranim nakon rata 1967. godine.

Glasnogovornica Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić je kazala kako je ta odluka u skladu s dugogodišnjim stavom EU-a prema ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranim teritorijama. Izrael je odbacio tu odluku.

Jevrejski naseljenici koji žive u ilegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj palestinskoj teritoriji izvoze voće, povrće i kozmetiku na tržišta širom svijeta, uključujući i EU.

Njihovi proizvodi imaju komparativnu prednost, znatno su jeftiniji, jer ih izraelska država subvencionira i nudi proizvođačima poreske olakšice.

Saradnja s EU-om

No, od naredne godine, to će se promijeniti, barem kada je riječ o saradnji s EU-om. Odluka je donesena u Briselu.

Glasnogovornica EK-a je kazala: ”Komisija je krajem juna prihvatila set smjernica. Zapravo, da budem veoma precizna, smjernice o kvalifikaciji izraelskih entiteta sa teritorije koje je Izrael okupirao 1967. godine za grantove, nagrade i finansijske instrumente EU-a od 2014. godine pa nadalje.”

Izraelski zvaničnici nisu oduševljeni odlukom Brisela. Predsjednik izraelske Vlade Benjamin Netanyahu oštro je kritizirao odluku EU-a, ističući da Izrael “neće prihvatiti nikakve ukaze spolja” o svojim granicama. On je dodao da pitanje teritorije može biti odlučeno samo pregovorima s Palestincima.

“Evropljani su još jedanput učinili veliku grešku. Uvijek žele igrati ulogu u mirovnom procesu, ali još jednom su nam dokazali da to ne mogu, jer nemaju balansiran stav o izraelsko-palestinskom sukobu”, ocijenio je član izraelske Vlade Silvan Shalom.

Ilegalna okupacija

Reakcija palestinske strane znatno je drugačija.

Nabil Abu Rdainah, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, rekao je: “To je sigurno dobra odluka. Očekivali smo je od Evrope, barem od onih koji su glasali za palestinsku državu 29. novembra prošle godine.”

U slučaju da žele imati pristup fondovima i saradnji s EU-om, projekti koji pristižu iz Izraela morat će potvrditi da ne djeluju sa okupiranih područja.

Izrael je tokom rata s arapskim zemljama 1967. godine okupirao istočni Jerusalem, Zapadnu obalu i Golansku visoravan. Ta se okupacija, prema međunarodnom pravu, smatra ilegalnom.

Izvor: Al Jazeera i agencije