Veliki štrajk peruanskih medicinskih radnika

Ljekari u štrajku kažu da pacijenti na intenzivnoj njezi i slučajevi kojima je potrebno hitno medicinsko zbrinjavanje neće biti dovedeni u pitanje (EPA)

Blizu 15.000 medicinskih radnika zaposlenih u državnom sektoru u Peruu stupilo je u utorak u štrajk sa zahtjevom za povećanje plata, a bolnice su otvorene samo za hitne slučajeve, saopćili su zvaničnici.

Ljekari, članovi sindikata, okupili su se u Limi, gdje su organizirali protestnu šetnju do zgrade Kongresa da bi predali svoje zahtjeve i pozvali parlamentarce da odobre povećanja njihovih plata, prenijela je agencija AFP.

Predsjednik peruanske Medicinske federacije Cesar Palomino rekao je da je Vlada premijera Ollanta Humala kriva za štrajk, jer se odustalo od obećanog povećanja plata zdravstvu, što je dogovoreno 2012. godine.

‘Nezakonit štrajk’

Štrajk ljekara dolazi usred izbijanja epidemije gripa H1N1 u Peruu, koja je već odnijela tri ljudska života, pa je Ministarstvo zdravlja proglasilo štrajk nezakonitim.

Ministrica zdravlja Midori de Habich je pozvala na “malo strpljenja i saradnje”, mada je štrajk opisala kao “potpuno neopravdan”.

Ljekari u štrajku su naveli da pacijenti na intenzivnoj njezi i slučajevi kojima je potrebno hitno medicinsko zbrinjavanje neće biti dovedeni u pitanje, ali su bolnice otvorene samo za hitne slučajeve tokom trajanja štrajka, navodi francuska agencija.

Izvor: Agencije