Uhapšen vođa jednog od najjačih kartela

Morales je u Meksiku i SAD-u optužen za ubistvo, mučenje, kidnapovanje i druge zločine (AP)

Brutalni vođa Los Zetasa, jednog od najvećih narko-kartela u Meksiku, uhapšen je u jednoj ranoj raciji u „srcu“ teritorije na kojoj njegov klan operira.

Miguela Angela Trevina Moralesa, poznatog kao Z-40, uhapsili su meksički marinci u ponedjeljak ispred njegove kuće u Nuevo Laredu, štabu bande na granici ove države i Sjedinjenih Američkih Država.

Marinci su presreli kamion u kojem je bio Trevino Morales sa dva miliona dolara u gotovini, tjelohraniteljem i osam komada naoružanja, kazao je glasnogovornik Vlade Eduardo Sanchez.

Sanchez je kazao kako su marinci posmatrali ovaj teren kako bi ušli u trag Moralesu, koji je u Meksiku i SAD-u optužen za ubistvo, mučenje, kidnapovanje i druge zločine.

Jedinica dezertera

Za Trevina Moralesa se navodi kako je jedan od dvojice najmoćnijih lidera kartela u Meksiku, da je lider jedinice dezertera iz redova specijalnih jedinica koji je napravio svoj vlastiti kartel 2010. godine, te proširio obim rada sa distribucije narkotika na iznudu, kidnapovanje i trgovinu ljudima.

Novinarka Al Jazeere Rachel Levin, koja se javila iz Mexico Cityja, kazala je kako je ovo hapšenje velika pobjeda predsjednika Meksika Enriquea Pena Niete.

„U proteklih nekoliko godina šefovi kartela su obično završavali ubijeni kada je policija pokušavala da ih uhvati i svi podaci koje su znali su nestajali zajedno sa njima“, istakla je.

Levin je dodala kako ostaje da se vidi šta će hapšenje Moralesa značiti za kartel, ali i za ratove u vezi s narkoticima.

„Jedan od njegove mlađe braće će vjerovatno preuzeti lidersko mjesto, no ovo je žestok udarac za Zetase, koji više nisu moćni kao prije.“

Hiljade mrtvih

Navela je i to kako će vjerovatno rivalske bande testirati snagu Los Zetasa tako što će napasti njihovu teritoriju.

Hapšenje Moralesa desilo se osam mjeseci nakon što je meksička vojska ubila njegovog prethodnika Heriberta Lazcana u vatrenom okršaju u sjevernoj državi Coahuila, da bi nekoliko sati kasnije naoružani muškarci ukrali njegovo tijelo.

Blizu 70.000 osoba je poginulo u nasilju koje se povezuje sa narko-kartelima od početka 2007. godine, a mnogi zločini se stavljaju na teret Zetasima, uključujući i masakr nad desetinama migranata na sjeveru Meksika 2010. godine, te izbacivanje 49 tijela bez glava nedaleko od Monterreya lani.

Izvor: Al Jazeera i agencije