Snowden zatražio privremeni azil u Rusiji

Snowden je rekao kako želi pronaći utočište u Latinskoj Americi (EPA)

Bivši američki obavještajac Edward Snowden zatražio je privremeni azil u Rusiji, potvrdio je njegov ruski odvjetnik.

Odvjetnik Anatolij Kučerena izjavio je kako je Snowden, koji se više od tri tjedna nalazi na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, aplicirao za privremeni azil, iako je Amerikanac najavio kako želi pronaći utočište u Latinskoj Americi.

Ostaje na aerodromu

Snowden će ostati u tranzitnoj zoni aerodroma “Šeremetjevo” dok ruske vlasti razmatraju njegov zahtjev za azil, izjavio je odvjetnik Kučerena.

“Dok ne bude odlučeno o svim proceduralnim pitanjima, on će ostati u tranzitnoj zoni aerodroma”, rekao je Kučerena.

Odvjetnik je za AFP kazao da je Snowden zadovoljan tretmanom na aerodromu.

“Zadovoljan je kako se zaposleni na aerodromu ophode prema njemu”, rekao je Kučerena, koji nije hteo kazati koje su mjere preduzete za Snowdenovu sigurnost na aerodromu.

On je potvrdio da bi procedura dobijanja azila mogla trajati do tri mjeseca, iako je teorijski moguć i kraći period.

“Trenutačno on želi ostati u Rusiji. On ima opcije, prijatelje i mnogo onih koji ga podržavaju. Mislim da će sve biti u redu”, rekao je ruski odvjetnik.

Doznaje se i kako je službenik Federalne službe za migracije pozvan na najveći moskovski aerodrom budući da Snowden ne može napustiti tranzitnu zonu.

Bivši obavještajac potom je napisao zahtjev za privremeni azil i predao ga službeniku.

Prethodno su agencije javile kako je Snowden na sastanku s ruskim i međunarodnim organizacijama za ljudska prava, održanom na aerodromu, upozorio kako ne može letjeti za Južnu Ameriku, te izrazio želju ostati u Rusiji.

Tri do šest mjeseci za odobrenje azila

Navodno bi zahtjev za azil mogao biti obrađen za tri do šest mjeseci nakon čega će Snowden, dobivši izbjeglički status, dobiti i mogućnost slobode kretanja uz prethodnu registraciju boravišta.

„Svom klijentu pokušavam pomoći da se snađe u složenosti ruskog zakonodavstva, objašnjavajući mu razlike između statusa izbjeglice, političkog i privremenog azilanta. Mora razumjeti što mu odgovara i koja prava i obveze proistječu iz kojeg statusa“, naveo je odvjetnik Kučerena.

Snowden je početkom lipnja objavio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD-a dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera Verizon, ali i podatke o supertajnom programu koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet stranicama.

Bijela kuća traži izručenje

Bijela kuća objavila je u utorak da bi Snowden trebao biti protjeran iz Rusije i izručen SAD-u zbog suđenja za špijunažu.

“On nije aktivist za ljudska prava, nije disident. Optužen je za odavanje tajnih podataka”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

U međuvremenu je šef ruskog ureda Amnesty Internationala (AI) Sergej Nikitin kazao je da Moskva treba pozitivno odgovoriti na zahtjev Snowdena.

“Vlasti zemlje u kojoj je podnio zahtjev za azil trebaju ozbiljno razmotriti njegovu aplikaciju. Snowden ni pod kojim okolnostima ne treba biti izručen SAD-u”, rekao je Nikitin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće biti osoba koja će odlučiti o odobrenju privremenog azila Snowdenu, saopćeno je u utorak iz Kremlja.

‘Predsjednik je u toku’

“Ako govorimo o privremenom azilu, onda to nije pitanje za predsjednika, već za Federalnu službu migracija”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Predsednik Putin računa na pozitivan razvoj odnosa između Rusije i SAD-a, kazao je Peskov, izbjegavši istovremeno odgovor na pitanje da li će situacija u vezi sa Snouwenom imati utjecaja na te odnose.

“Ne znam”, kratko je odgovorio Peskov na pitanje o mogućem utjecaju slučaja Snowden na dalji razvoj odnosa između dviju zemalja.

On je potvrdio da je Putin upoznat s tim da je Snowden podnio zahtjev za privremeni azil.

“Predsjednik je u toku”, rekao je, dodavši da to nije izazavalo nikakvu reakciju kod Putina.

Putin je, kako je dodao, na putu u zabajkalskom regionu i u centru pažnje su unutrašnjopolitička pitanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije