Predsjednički izbori u Pakistanu 6. augusta

Sadašnji predsjednik Asif Ali Zardari, čiji mandat traje do početka septembra, izjavio je kako se ne planira kandidirati za drugi mandat (EPA)

Pakistanska Izborna komisija je saopćila da će izbori za predsjednika te zemlje biti održani 6. augusta i da kandidati mogu predati dokumenta za kandidaturu do 24. jula.

U Pakistanu predsjednika biraju članovi Senata, Narodne skupštine i Skupština četiri provincije, prenijela je agencija AFP.

Sadašnji predsjednik Asif Ali Zardari, čiji mandat traje do početka septembra, izjavio je kako se ne planira kandidirati za drugi mandat.

Njegova Narodna partija Pakistana je pretrpjela težak poraz na parlamentarnim izborima u maju, na kojima je pobijedila Pakistanska muslimanska liga, na čelu sa sadašnjim premijerom Nawazom Sharifom.

Uloga predsjednika Pakistana je postala uglavnom ceremonijalna, nakon što je amandmanima na Ustav 2010. godine značajna moć prebačena na premijera.

Uvjerljiva Liga

Kako su pokazali konačni rezultati parlamentarnih izbora koji su objavljeni u maju, Sharifova partija desnog centra Pakistanska muslimanska liga – Nawaz osvojila je 124 od ukupno 272 mjesta, a protivnička Narodna partija Pakistana svega 31 u prvom demokratskom prepuštanju vlasti od kako je ova zemlja stekla nezavisnost 1947. godine.

Narodna partija Pakistana, formirana poslije prethodnih izbora održanih 2008. godine, suočavala se sa stalnim prijetnjama napuštanjem njenih redova kada bi se našla pred nepopularnim odlukama, zbog čega je dijelom i pretrpjela težak izborni poraz.

Partija Tehreek-e-Insaf na čelu s bivšim igračem kriketa Imranom Khanom popela se, međutim, na treće mjesto po snazi osvojivši 27 mjesta, čime je postala treća najveća stranka u zemlji.

Izvor: Agencije