Odobrena tužba protiv bivšeg grčkog ministra

Papaconstantinou: Negirao da je bilo šta pogrešno uradio, kazavši kako je žrtva pokušaja inkriminacije (Reuters)

Grčki zakonodavci odobrili su predavanje tužbe protiv bivšeg ministra finansija ove evropske države Georgea Papaconstantinoua zbog skandala u vezi s listom osoba za koje postoji mogućnost da su izbjegavale plaćanje poreza, a koji je izazvao ljutnju među krizom pogođenim Grcima.

Vijesti o postojanju „Liste Lagarde“, na kojoj se navode imena blizu 2.000 Grka koji su novac sklonili u druge države, izazvale su politički skandal prošle godine, a mnogi stanovnici ove države su bili ljuti što ljudi koji su se smjenjivali u Vladi nisu krivično gonili navedene na listi, a uvodili su mjere štednje na sve ostale.

Papaconstantinou, ekonomist obrazovan u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji koji je radio tokom vladavine premijera iz redova Socijalista Georgea Papandreoua od 2009. do 2011. godine, izbačen je iz redova članice vladajuće koalicije PASOK-a nakon što su tužitelji prošle godine otkrili kako su imena trojice njegovih rođaka izbrisana sa liste.

Nova istraga

Od 283 prisutna grčka parlamentarca njih 166 je na tajnom glasanju u utorak glasalo za tužbu protiv Papaconstantinoua zbog malverzacija sa listom, 208 ih je bilo za tužbu protiv bivšeg ministra zbog nedoličnog ponašanja, dok ih je 220 glasalo za tužbu na osnovu kršenja dužnosti.

Prema grčkim zakonima, ministri su zaštićeni od tužbi sve dok im Parlament ne ukine imunitet i dok ne odluči pokrenuti tužbu.

Sada se očekuje da petočlano sudsko vijeće pokrene novu istragu slučaja, a ukoliko se ustanovi njegova krivica Papaconstantinou prijeti zatvorska kazna.

On je negirao da je bilo šta pogrešno uradio, kazavši kako je žrtva pokušaja inkriminacije.

„Ja nisam odgovoran za sve bolesti države. Ne samo da nije pošteno pokušati oprati grijehove mnogih vlada preko mojih leđa, već ovaj pokušaj nema nikakve veze sa čašću“, poručio je parlamentarcima prije glasanja.

Veliki problem

Izbjegavanje poreza je veliki problem u Grčkoj i jedan je od mnogih razloga zašto je ova država „upala“ u dužničku krizu koja je izazvala šest godina recesije.

Državni tužitelj je u ponedjeljak naredio da se pokrene postupak protiv dvojice bivših lidera jedinice za borbu protiv finansijskog kriminala, zbog kršenja povjerenja i uklanjanja dokumenata koji su povezani sa „Listom Lagarde“. Oni su odbacili sve navode.

Imenovana po bivšoj ministrici finansija Francuske Christine Lagarde, koja je sada direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, lista je prvi put došla u Atinu upravo iz Francuske 2010. godine, no o njoj se veoma malo znalo sve do njene objave u septembru 2012. godine.

Izvor: Agencije