Grčka u kolapsu zbog generalnog štrajka

Grčki parlament u srijedu će glasovati o paketu zakona o državnom sektoru, kao uvjet za produljenje financijske pomoći međunarodnih kreditora, što je sindikatima bio dovoljan signal za najavu generalnog štrajka.

Za dobivanje novca iz stranih fondova službena Atena mora reformirati javne službe i smanjiti broj zaposlenih, što je izazvalo revolt cjelokupne zajednice u Grčkoj, budući da je stopa nezaposlenosti u toj državi premašila 27 posto.

„Nastavljamo borbu kako bi se okončala politika uništavanja radnika i guranja ekonomije u još veću recesiju“, priopćio je u najavi štrajka sindikat zaposlenih u privatnom sektoru GSEE, koji akcije organizira u suradnji sa sindikatom javnog sektora ADEDY.

Rade samo socijalne službe

Vlakovi su već zaustavljeni, gradski promet je u kolapsu, bolnice primaju samo hitne slučajeve, očekuju se i poremećaji u zračnom prometu, a uredi lokalne samouprave su zatvoreni. Radit će samo socijalne službe.

Prethodnih tjedan dana trajale su prosvjedne šetnje ulicama Atene ogorčenih zaposlenika u lokalnoj administraciji, ali i komunalnih radnika, vozača autobusa, zaposlenih u bankama, novinara…

Dva sindikata, koja pred Parlament namjeravaju izvesti tisuće Grka, okupljaju više od 2,5 milijuna radnika. Organizatori su prosvjeda i štrajkova od početka grčke dužničke krize prije četiri godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije