Federalni sud SAD-a nenadležan za Guantanamo

Više od 11 godina nakon što je američka Vlada otvorila zatvor u bazi Guantanamo, 166 zatvorenika je i dalje u pritvoru (Getty Images)

Američki Federalni sud proglasio se nenadležnim povodom tužbe troje zatvorenika Guantanama protiv američke Vlade zbog prisilnog hranjenja zatvorenika u štrajku glađu, što traje mjesecima u toj američkoj vojnoj bazi na Kubi.

Sutkinja Rozmari M. Collier je navela da je Federalni sud nenadležan u ovom slučaju, jer je Kongres izuzeo mogućnost da američki sudovi odlučuju o položaju i tretmanu pritvorenika u Guantanamu, prenosi Tanjug.

Sutkinja je napomenula da “ništa nije tako šokantno i nehumano u tom tretmanu (prisilnog hranjenja)”, prenijela je agencija AP.

Više od 11 godina nakon što je američka Vlada otvorila zatvor u američkoj vojnoj bazi Guantanamo, 166 zatvorenika je i dalje u pritvoru, mnogi bez sudske presude.

U februaru ove godine neki zatvorenici su počeli štrajk glađu u znak protesta zbog njihovog “neograničenog pritvora”, da bi se štrajk proširio do kraja aprila na 100 od ukupno 166 zatvorenika, od kojih je 21 štrajkač prisilno hranjen kroz cjevčice.

Status zatvorenika

Pentagon je u junu otkrio status svakog od 166 zatvorenika u Guantanamu, posebno 46 njih koji su “zatvoreni na neograničeno vrijeme” bez osude i suđenja, ali koje se smatra izrazito opasnim da bi bili oslobođeni.

Ovaj popis, napravljen na 15 stranica, objavljen je nakon tužbe Miami Heralda, koji se pozivao na Zakon o pravu medija da budu informirani (FOIA).

Od 166 zatočenih osoba u Guantanamu 46 ih je “zatvoreno na neograničeno vrijeme”, što je status za ratne zatvorenike kojima se ne može suditi zbog manjka dokaza, a ne mogu ni biti oslobođeni zbog opasnosti koju predstavljaju za Sjedinjene Američke Države.

Prema popisu koji otkriva identitet, nacionalnost i status svih zatvorenika, 26 od onih koji su “zatvoreni na neograničeno vrijeme” su Jemenci, 12 su Afganistanci, troje je Saudijaca, dvoje Kuvajćana, dva su Libijca te po jedan Kenijac, Marokanac i Somalijac.

Za 86 drugih muškaraca, koji su još u tom zatvoru podignutom na Kubi, hiljadama kilometara udaljenom od američke obale, američki predsjednik Barack Obama je u januaru 2010. godine objavio da mogu biti pušteni na slobodu, a većina su Jemenci.

U govoru od 23. maja on je ponovio svoju namjeru da zatvori Guantanamo, što je obećanje koje je dao u kampanji za predsjedničke izbore 2008. godine, ali nikada ga nije realizirao.

Najavio je ukidanje moratorija na prebacivanje Jemenaca i imenovanje dužnosnika zaduženog za nadzor povratka zatvorenika za koje je rekao da mogu biti pušteni na slobodu.

Izvor: Agencije