Egipatska Vlada položila zakletvu

Nova egipatska Vlada položila je zakletvu pred privremenim predsjednikom Egipta Adlyjem Mansourom. Na čelu Vlade je Hazem Beblawi.

Imenovana su i tri potpredsjednika, od kojih je najpoznatiji general egipatske vojske Abdel Fattah el-Sissi.

Nova Vlada broji 35 ministarstava, a za ministrice je predloženo pet žena, što je do sada najveći broj.

Glasnogovornik privremenog predsjednika rekao je da su mjesta u kabinetu ponuđena i Muslimanskoj braći, grupi svrgnutog šefa države Muhameda Mursija, kao i selefijskoj Partiji Al-Nour, koja je podržala svrgavanje Mursija, ali da su obje strane tu ponudu odbile, izvještava Al Jazeerina reporterka Rawya Rageh.

Muslimanska braća navode da im ništa nije ponuđeno, a čak i da jeste – odbili bi, jer je za njih to ne dolazi u obzir, rekla je ona i dodala da sve što ne podrazumijeva vraćanje Mursija na vlast za njih ne dolazi u obzir.

“Primarni zadatak ovog kabineta bit će prevazilaženje tranzicijskog puta, koji bi za šest mjeseci trebao dovesti do predsjedničkih izbora”, kaže Rageh.

Novi kabinet ima značajan podstrek u vidu 12 milijardi dolara pomoći i nafte koje je dobio od arapskih zemalja iz Zaljeva, kojima je bilo drago da vide odlazak Mursija sa čela države, ističe ona.

Nove žrtve

U sukobima policije i prosvjednika, koji su se dogodili kad su policajci bacanjem suzavca pokušali spriječiti eskalaciju nasilja na kairskom trgu Ramzes i obližnjem mostu preko Nila, poginulo je sedmero ljudi, dok je njih 261 ozlijeđeno, potvrdilo je egipatsko Ministarstvo zdravlja.

Unesrećenima je pomoć pružena u kairskim bolnicama, a njih polovica zadržana je na liječenju.

Potvrđeno je i kako je tijekom noćnih sukoba u Kairu uhićena 401 osoba.

Poziv Muslimanskoj braći na pomirenje

Glasnogovornik prijelaznog predsjednika Egipta, Ahmed Elmoslmany pozvao je Muslimansku braću i ostale grupe da sudjeluju u procesu pomirenja.

Potvrdio je da su Muslimanskoj braći i Nour stranci ponuđena mjesta u kabinetu. Po njemu, obje stranke odbile su biti u Vladi, iako su iz stranke Nour navodno priopćili kako će savjetovati prijelaznog predsjednika Hazema el-Beblawija, javlja Reuters.

Stigla je i potvrda kako je bivši egipatski ministar za investicije Osama Saleh prihvatio istu poziciju u prijelaznoj vladi.

Egipatska policija u ponedjeljak uvečer suzavcem je rastjerala pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, nakon što su se sukobili prosvjednici i lokalno stanovništvo u kairskoj ulici Ramzes.

Otkako su prije nekoliko dana počela okupljanja Mursijevih pristalica, bili su to prvi nasilni sukobi. Policija je reagirala nakon što su prosvjednici blokirali pristup ulici Ramzes, jednoj od ključnih prometnica u Kairu, kao i jedan od mostova preko Nila. To je razljutilo vozače i pješake, pa je došlo do sukoba.

Burns pozvao na dijalog

Pomoćnik američkog državnog tajnika William Burns, prvi visoki predstavnik SAD-a koji je posjetio Egipat nakon Mursijevog svrgavanja, pozvao je na dijalog i prestanak nasilja.

Upozorio je kako je Egipat u opasnosti da ponovi sirijsku tragediju u kojoj je, prema podacima Ujedinjenih naroda, poginulo više od 100.000 ljudi.

“Prioritet mora biti prestanak nasilja i politički motiviranih uhićenja, ali i početak ozbiljnog dijaloga između svih strana i svih političkih opcija”, poručio je Burns nakon susreta s privremenim egipatskim liderima i vojnim predstavnicima.

Istodobno je odbacio optužbe da SAD podupire jednu od strana u Egiptu.

Muhameda Mursija s vlasti je početkom srpnja smijenila vojska nakon višednevnih masovnih prosvjeda.

Izvor: Al Jazeera i agencije