Britanija: Skandal sa konjetinom čin prevare

U izvještaju se kritiziraju i trgovci na malo, te se navodi da su trebali biti oprezniji kada je u pitanju lažno etiketiranje proizvoda (Reuters)

Kontaminacija mesnih proizvoda konjetinom predstavlja čin prevare i njene počinitelje treba krivično goniti, naveo je britanski Parlament.  

Parlamentarna Komisija za okoliš, hranu i ruralna pitanja u izvještaju objavljenom u utorak zaključila je i to da kontaminacija, ipak, nije bila toliko raširena koliko se strahovalo.  

„Dokazi upućuju na kompleksnu mrežu kompanija koje su prodavale i pogrešno označavale govedinu ili goveđe proizvode, što je prevara i nelegalno je“, rekla je predsjednica Komisije i parlamentarna zastupnica Anne McIntosh.

Skandal sa konjskim mesom u Evropi izbio je u januaru, kada je u zamrznutim hamburgerima koji su se prodavali u supermarketima u Irskoj i Britaniji pronađena konjetina, uključujući one u vlasništvu tržišnog lidera Tescoa.

„Bili smo užasnuti sporim tempom istrage i tražimo garanciju da će počinitelji biti kažnjeni“, rekla je McIntosh.

U izvještaju se kritiziraju i trgovci na malo, te se navodi da su trebali biti oprezniji kada je u pitanju lažno etiketiranje proizvoda.

Preporučuje se trgovcima da redovno rade DNA test mesa i proizvoda u kojima se nalazi meso, te da rezultate prijave Agenciji za sigurnost hrane (FSA).

Dodatne troškove ovih testiranja trebali bi snositi prodavači, a ne potrošači, dodaje se.

„Potrošači moraju znati da je ono što kupuju ono što piše na deklaraciji“, rekla je McIntosh.  

Rezultati testiranja hrane

U izvještaju se, također, kritizira FSA.

„Nije dovoljno jasna odgovornost FSA-a u ovom incidentu. Ovo mora biti ispravljeno“, navodi se u izvještaju i dodaje da Agencija mora biti nezavisna od industrije i imati ovlasti da primora industriju i lokalne vlasti da testiraju hranu.  

U izvještaju se, ipak, zaključuje da skandal nije bio toliko raširen koliko se prvobitno strahovalo.

Studija koju je uradila ista parlamentarna komisija u februaru upozoravala je na to da je otkrivena kontaminacija najvjerovatnije „vrh ledenog brijega“.

Međutim, u novom izvještaju se kaže da se testiranjem procesiranih i smrznutih goveđih proizvoda prodanih u Britaniji od januara utvrdilo da se konjsko meso nalazilo u relativno malom broju proizvoda – u njih jedan posto.

Ipak, odvojeni testovi Evropske unije o prisustvu veterinarskog lijeka phenylbutazone u konjskom mesu za jelo pokazuju da je Velika Britanija imala najviše pozitivnih rezultata.  

Izvor: Agencije