Tužilac naredio hapšenje lidera Bratstva

Egipatski državni tužilac naložio je hapšenje sedam viših pripadnika Muslimanske braće zbog nasilja između pristalica i protivnika tog pokreta u danima prije i poslije svrgavanja Muhameda Mursija sa mjesta predsjednika, prenio je Reuters.

Na listi se nalaze vodeće ličnosti Muslimanske braće Essam El-Erian i Mohamed El-Beltagi, obojica prisutni na demonstracijama koje su se desile u prošli ponedjeljak, saopćila su Muslimanska braća.

Oni su se prošle sedmice našli na sličnoj listi ljudi optuženih za podsticanje nasilja, ali nisu bili uhapšeni.

U najnovijim optužbama oni se okrivljuju za podsticanje nasilja, finansiranje nasilničkih akcija i siledžijstvo.

Upozorenje UN-a

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon upozorio je protiv osvete i odmazde u Egiptu, koga je pogodio niz protesta od zbacivanja Mursija.

Suzavac u centru Kaira

Egipatska policija upotrijebila je u ponedjeljak navečer suzavac u centru Kaira, nakon što su izbili sukobi između pristalica i protivnika svrgnutog predsjednika Mursija u i oko ulice Ramzes, rekli su očevici.

Ovo su prvi sukobi pristalica i protivnika Mursija za posljednjih sedam dana.

Sukobi manjeg intenziteta zabilježeni su i u drugim dijelovima grada.

“Nije vrijeme za osvetu ili odmazdu”, rekao je Ban novinarima nakon razgovora s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, osuđujući hapšenja zvaničnika Mursijeve Muslimanske braće.

Ban je dodao da je vrijeme za uključivanje i pomirenje i da je važno da egipatske vlasti uključe sve stranke u reguliranje trenutno teške situacije.

Hollande je kazao da se sukobi moraju izbjegavati i da se mora obnoviti poredak te pozvao je na političko rješavanje situacije što je prije moguće.

U međuvremenu je u Kairo doputovao zamjenik američkog državnog sekretara William Burns kako bi pozvao da se poslije svrgavanja Mursija na vlast što prije vrati izabrana vlada.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Abdel-Fattah al-Sisi kaže da je Mursi ušao u konflikt s vojskom, a Muslimanska braća tvrde da vojska nema pravo djelovati u ime naroda.

15 Jul 2013

Revolucija u Egiptu iz 2011 godine, koja je svrgnula predsjednika Hosnija Mubaraka, narušila je i turističku industriju u ovoj zemlji. Turizam je tek počeo da se oporavlja, kada su ga događaji u posljednje dvije sedmice ponovo vratili na postrevolucijsko stanje. Cijenu toga će, prema svemu sudeći, platiti egipatski trgovci, a na kraju građani.

Privremeni premijer Egipta bi uskoro trebao objaviti imena članova nove vlade. Organizacije za ljudska prava ukazuju na mnoga kršenja koja su zabilježena od svrgavanja s vlasti predsjednika Muhameda Mursija, čije su pristalice pozvale na prosvjede širom zemlje.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO