Putin se nada Snowdenovom odlasku

Ruske vlasti još nisu dobile Snowdenov pismeni zahtjev za azil u ovoj zemlji (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da će bivši američki obavještajac Edward Snowden, koji se već tri sedmice nalazi na moskovskom aerodromu, otići iz Rusije čim bude mogao.

On je optužio Washington da sprečava odbjeglog bivšeg agenta da napusti Rusiju u koju je stigao 23. juna iz Hong Konga, prenose agencije.

“On je došao na našu teritoriju nepozvan. SAD je sam zaplašio sve druge zemlje, niko neće da ga primi, što znači da ga je on, u suštini, sam zarobio na našoj teritoriji”, rekao je Putin, prenosi Tanjug.

Ruski predsjednik je, također, kazao da je uočio znake da Snowden razmišlja da prekine “političku aktivnost” usmjerenu protiv SAD-a.

Pisani zahtjev

Šef ruske Federalne migracijske službe rekao je da verbalna aplikacija nije dovoljna ako Snowden želi dobiti status izbjeglice ili azil u Rusiji.

“Bez pisanog zahtjeva za politički azil ili izbjeglički status niko se time neće baviti, niti će o tome donositi odluke. On mora sam podnijeti zahtjev u pisanom obliku”, ocijenio je Vladimir Volok.

Snowden je kazao ruskim i međunarodnim organizacijama za ljudska prava tokom sastanka na aerodromu “Šeremetjevo” u Moskvi da on ne može letjeti u Južnu Ameriku i da bi želio ostati u Rusiji, prenosi Srna.

Volok je, također, rekao da, ako Snowden podnese zahtjev u pisanom obliku Federalnoj migracionoj službi, on će biti obrađen u narednih tri do šest mjeseci.

Ako Snowden dobije izbjeglički status, on će imati slobodu kretanja, kazao je Volok, dodajući da će on, kao i svi drugi ruski građani, morati registrirati u svom mjestu boravka.

Iz Federalne migracione službe u ponedjeljak je saopćeno da još nije primljen zahtjev za azil od Snowdena.

Nobelova nagrada

U međuvremenu je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Dume Aleksej Puškov izjavio da SAD nikada neće dozvoliti da Snowdenu bude uručena Nobelova nagrada, nakon što ga je profesor sociologije na švedskom univerzitetu Umea Stefan Svallfors predložio za Nobelovu nagradu za mir, prenosi Itar-Tas s.

U pismu koje je poslao norveškom Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade, a koje je objavljeno u švedskom listu Vasterbottens-Kuriren, profesor kaže da je predložio Snowdena zbog “junačkog pokušaja, a uz ogromnu ličnu žrtvu, da rasvijetli opsežno špijuniranje preko kompjuterske mreže koju provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA).

Snowden je početkom juna objelodanio tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD-a dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera Verizon.

Objavio je i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, Prizma, koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim internet stranicama.

Izvor: Agencije