Premijer Španije odbio dati ostavku

Novine El Mundo javile su da je Rajoy poslao riječi podrške Luisu Barcenasu, bivšem šefu trezora vladajuće Narodne stranke (AP)
Novine El Mundo javile su da je Rajoy poslao riječi podrške Luisu Barcenasu, bivšem šefu trezora vladajuće Narodne stranke (AP)

Španski premijer Mariano Rajoy odbio je pozive da podnese ostavku povodom skandala u vezi s finansiranjem vladajuće stranke i rekao da neće dozvoliti da ovo pitanje poremeti njegov plan o provođenju reformi.

“Branit ću političku stabilnost i ispunit ću mandat koji su mi povjerili španski glasači”, rekao je on na konferenciji za novinare u Madridu, prenio je Reuters.

Dodao je da skandal neće poremetiti njegov reformski politički program, čiji je cilj izvlačenje zemlje iz duboke recesije i zatvaranje velike rupe u budžetu.

Rajoy je bio suočen s novim pozivima da podnese ostavku nakon što su mediji objavili poruke koje ga, navodno, povezuju s čovjekom koji je u centru korupcijskog skandala.

Novine El Mundo javile su da je Rajoy poslao riječi podrške Luisu Barcenasu, bivšem šefu trezora vladajuće Narodne stranke (PP).

Barcenas je trenutno u pritvoru i čeka na suđenje zbog korupcije i utaje poreza. On negira optužbe protiv njega.

Finansijske malverzacije

I Rajoy, također, negira da je učinio bilo šta protivzakonito.

Barcenas će se pojaviti u ponedjeljak pred španskim Višim sudom (Audiencia Nacional), sedmicu dana nakon što je prvi put priznao da je potpisivao tajne isplate političarima iz vladajuće stranke.

Španske novine navode da su Rajoy i ostali vodeći političari u državi primali tajne isplate, što je razbjesnilo građane suočene s teškom recesijom i rekordnom nezaposlenošću.

Novine navode da je Barcenas rukovodio tajnim fondom PP-a, koji je primao donacije od građevinskih magnata i dijelio novčana sredstva stranačkim čelnicima.

Novine El Mundo javile su prošle sedmice da su došle do dokumenata o Barcenasovim finansijskim malverzacijama.

I druge španske novine El Pais objavile su slične dokumente prije nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije


Povezane

Javni dug Španije iznosi skoro 923 milijarde eura ili 88,2 posto BDP-a, što je povećanje za 19,09 posto u odnosu na prvi kvartal 2012. godine.

14 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO