Poljska: Stop za košer i halal meso

Donji dom poljskog Parlamenta odbio je prijedlog Vlade da legalizira košer i halal pripremu životinja za klanje. Gotovo 56 posto poslanika bilo je protiv ovog prijedloga.

Vlada se nadala da bi ova odluka omogućila poljskim mesarima nastavak proizvodnje mesa prema propisima koje nalažu judaizam i islam.

Okrutnost prema životinjama bio je argument Parlamenta pri donošenju odluke o zabrani njihovog ubijanja i pripeme mesa prema tradiciji Jevreja i muslimana. Naime, zastupnici su protiv ubijanja životinja dok su pri svijesti.

Ovu odluku pozdravili su aktivisti za zaštitu životinja, ali i neki od poslanika.

“Nema dogovora o tome da u ime novca trebamo postupati nehumano prema životinjama. Tačno je da je 170 poslanika podržalo ovaj prijedlog i to je sramotno, ali je većina pokazala suosjećanje sa životinjama. Ovo je veliki dan za poljski parlamentarizam i aktiviste za prava životinja. Veoma sam ponosan na njih”, izjavio je zastupnik Andrzej Rozenek.

Ustavni sud Poljske prošle godine donio je odluku da ubijanje životinja prije nego što su omamljene predstavlja kršenje poljskog zakona. To je utjecalo i na zastoj u izvozu mesa.

Kritika iz Izraela

“Ovo je udarac za poljsku ekonomiju i poljoprivredu. Naravno da posljedice ove odluke nećemo vidjeti sutra ili u narednim sedmicama, nego za šest mjeseci i godinu dana. Ova odluka koju su donijeli poslanici, kao i koalicija i opozicija, patetična je”, kazao je Slawomir Izdebski, predsjednik Udruženja sindikata trgovaca stokom.

Izrael je oštro kritizirao potez poljskog Parlamenta. Smatra kako će se time usporiti rehabilitacija židovske populacije u Poljskoj, koja je gotovo nestala u ovoj zemlji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“S nevjericom smo primili vijest o odluci poljskog Parlamenta da zabrani košer pripremu mesa. S obzirom na to da su Jevreji dio poljske historije, nalazimo strašnom činjenicu da ćemo biti uskraćeni da prakticiramo naše najstarije običaje”, rekao je glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

Odluka predstavlja korak nazad i za politiku premijera Donalda Tuska, koji pokušava ojačati veze s Izraelom.

Izvor: Al Jazeera