Netanyahu zaprijetio napadom na Iran

Netanyahu nazvao novog iranskog predsjednika 'vukom u janjećoj koži' (Getty Images)
Netanyahu nazvao novog iranskog predsjednika 'vukom u janjećoj koži' (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je da bi Izrael mogao vojno intervenirati prije Sjedinjenih Država protiv iranskog nuklearnog programa i ocijenio novog predsjednika Hassana Rouhanija “vukom u janjećoj koži”.

“Mi smo bliži Iranu od Sjedinjenih Država. Izloženiji smo i moramo pokrenuti to pitanje kako zaustaviti Iran, možda prije Sjedinjenih Država”, upozorio je Netanyahu u govoru emitiranom na kanalu CBS.

“U Iranu novi predsjednik kritizira svog prethodnika da je bio vuk u vučjoj koži. Njegova je strategija da bude vuk u janjećoj koži i da se smiješi dok izrađuje bombu”, ocijenio je.

“Oni se približavaju crvenoj crti, još je nisu prešli”, rekao je Netanyahu i zaključio da im treba jasno reći da im to neće biti dopušteno.

Izraelski premijer je pozvao SAD da poruči Rouhaniju kako neće dozvoliti da Iran napravi nuklearno oružje.

“Razgovarali smo mnogo puta, predsjednik Obama i ja, o potrebi da se spriječi Iran u pribavljanju nuklearnog oružja”, rekao je.

“Ako sankcije ne budu djelovale, oni moraju znati da smo spremni na vojnu akciju – to je jedini način da privučemo njihovu pažnju”, dodao je.

Zračni napadi

Netanyahu smatra da od 250 kilograma potrebnih za izradu bombe Iran ima blizu 190 kilograma urana obogaćenog na 20 posto.

Netanayhu nije ni potvrdio ni demantirao informacije američkih medija po kojima je Izrael odgovoran za nekoliko eksplozija skladišta streljiva u Siriji, blizu lučkog grada Latakije 5. jula.

Prema navodima CNN-a u petak i New York Timesa u nedjelju, Izrael je izveo zračne napade na ta skladišta kako bi onemogućio da rakete budu upotrijebljene protiv njegove flote.

Zapadne zemlje vjeruju da je iranski nuklearni program usmjeren ka razvoju atomskog oružja, dok Iran tvrdi da ga koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO