Kongo: Vojska ubila 120 pobunjenika

Najmanje 130 ljudi je ubijeno, uključujući 10 vojnika, u sukobima između vojske i pobunjenika na istoku DR Konga, u provinciji Sjeverni Kivu, saopćila je kongoanska Vlada.

“Naše snage su nanijele velike gubitke pripadnicima M23 [Pokret 23. mart]: 120 ih je poginulo, a 12 zarobljeno”, istakao je Lambert Mende, glasnogovornik Vlade, govoreći o borbama koje su izbile tokom vikenda, izvještava AFP.

Mende je naglasio da pripadnici snaga Ujedinjenih naroda (UN) nisu intervenirali u ovim sukobima nedaleko od Gome, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, vojska ja uspjela i zauzeti položaje pobunjenika, koji su se dali u bijeg.

M23 sačinjavaju veterani oružanih snaga Konga koji su se pobunili i koji, po tvrdnjama Konga i UN-a, od vlada Ugande i Ruande dobivaju pomoć u ljudstvu i municiji. Te dvije zemlje negiraju ikakvu povezanost s M23, navodi Hina.

Misija UN-a

Prema nekim informacijama, u sukobima s pobunjenicima bilo je angažirano oko 2.000 vojnika, ali je Mende odbio potvrditi tu brojku.

Pobunjenički pokret, koji je desetak dana u novembru 2012. godine okupirao Gomu, otišao je iz toga grada pod pritiskom zemalja regije u zamjenu za pregovore s Vladom.

Nedavno su UN u ovu regiju poslale teško naoružanu brigadu od oko 3.000 vojnika iz Malavija, Južne Afrike i Tanzanije.

U ovoj regiji se već od ranije nalazilo oko 17.000 vojnika UN-a, ali su imali ograničen mandat – da samo štite civile i same sebe.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vojne snage iz Ugande nadgledaju desetine hiljada izbjeglica koje dolaze iz Demokratske Republike Kongo. Više od 23 hiljade osoba prešlo je granicu od četvrtka. Slijedi priča iz improvizovanog kampa koji je postavljen u Zapadnoj Ugandi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO