Kongo: Vojska ubila 120 pobunjenika

Najmanje 130 ljudi je ubijeno, uključujući 10 vojnika, u sukobima između vojske i pobunjenika na istoku DR Konga, u provinciji Sjeverni Kivu, saopćila je kongoanska Vlada.

“Naše snage su nanijele velike gubitke pripadnicima M23 [Pokret 23. mart]: 120 ih je poginulo, a 12 zarobljeno”, istakao je Lambert Mende, glasnogovornik Vlade, govoreći o borbama koje su izbile tokom vikenda, izvještava AFP.

Mende je naglasio da pripadnici snaga Ujedinjenih naroda (UN) nisu intervenirali u ovim sukobima nedaleko od Gome, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, vojska ja uspjela i zauzeti položaje pobunjenika, koji su se dali u bijeg.

M23 sačinjavaju veterani oružanih snaga Konga koji su se pobunili i koji, po tvrdnjama Konga i UN-a, od vlada Ugande i Ruande dobivaju pomoć u ljudstvu i municiji. Te dvije zemlje negiraju ikakvu povezanost s M23, navodi Hina.

Misija UN-a

Prema nekim informacijama, u sukobima s pobunjenicima bilo je angažirano oko 2.000 vojnika, ali je Mende odbio potvrditi tu brojku.

Pobunjenički pokret, koji je desetak dana u novembru 2012. godine okupirao Gomu, otišao je iz toga grada pod pritiskom zemalja regije u zamjenu za pregovore s Vladom.

Nedavno su UN u ovu regiju poslale teško naoružanu brigadu od oko 3.000 vojnika iz Malavija, Južne Afrike i Tanzanije.

U ovoj regiji se već od ranije nalazilo oko 17.000 vojnika UN-a, ali su imali ograničen mandat – da samo štite civile i same sebe.

Izvor: Al Jazeera i agencije