Izrael premješta beduinska sela

Stotine demonstranata sukobilo se s policijom u izraelskom gradu Beersheva. Nezadovoljni su odlukom izraelske Vlade o premještanju oko 30.000 arapskih beduina iz južnog Negeva.

Izraelske vlasti kažu da su beduinske kuće u pustinji Negev ilegalne te da su sagrađene bez dozvole nadležnih institucija. Ali, beduini odgovaraju da su oni nomadski narod te da je to njihov način života.

“Današnji protest ima za cilj da potvrdi da narod neće prihvatiti niti cijeniti diskriminatorske zakone. Nećemo poštovati zakon koji ima za cilj da nam oduzme zemlju”, kaže demonstrant Aziz Al-Touri.

Izraelski Parlament prošle sedmice je odobrio prvo čitanje zakona poznatog kao “Prawer Plan”, koji ima za cilj da riješi pitanje neregistriranih beduinskih sela.

‘Etničko čišćenje’

Talab Asana, Palestinski član izraelskog Knesseta, pridružio se protestima.

“Ovaj plan prijeti razmještanju 30 palestinskih sela, kao i 60.000 ljudi te oduzimanje oko 870 kvadratnih kilometara zemlje. Ovaj plan predstavlja etničko čišćenje, a izraelska Vlada pokušava donijeti diskriminatorski i rasistički zakon”, kaže Asana.

Od 45.000 od 180.000 beduina živi u neregistriranim selima u Izraelu, većinom na jugu zemlje. Žive u velikom siromaštvu, bave se stočarstvom i preprodajom mliječnih proizvoda.

Od kako je osnovana država Izrael 1948. godine, beduinima je strogo ograničeno pravo na slobodno kretanje. Već od 1951. godine beduinska plemena su sistematski premještana na teritoriju između Dimone, Arada i Beersheve.

Izvor: Al Jazeera