General opravdava svrgavanje Mursija

Šef egipatske vojske izjavio je da je svrgavanje predsjednika Muhameda Mursija opravdano, jer je, kako je kazao, Mursi “ušao u konflikt sa sudstvom, medijima, policijom i javnim mnijenjem, a potom i sa Oružanim snagama”.

Obraćajući se vojnom skupu, general Abdel-Fattah al-Sisi nije pojasnio o kakvom se navodnom konfliktu s vojskom radi, ali je rekao da vojska više nije mogla stajati po strani dok su milioni Egipćana izašli na ulice da traže Mursijev odlazak.

Uoči svrgavanja Mursija širom Egipta su se paralelno održavale demonstracije za i protiv Mursija, a protesti još traju.

Al-Sisi je rekao da je Mursiju “često davao savjete”, dok mu konačno nije dao ultimatum od 48 sati da postigne sporazum s političkim protivnicima i da odgovori na zahtjeve naroda.

Stav Muslimanske braće

Kazao je da je poslao tadašnjeg premijera Hishama Kandila, kao i jednog pravnog stručnjaka da apeliraju na Mursija da organizira referendum na kojem bi se građani izjasnili o tome da li ga i dalje podržavaju, ali je Mursi to, navodno, odbio.

Al-Sisi je apelirao na sve strane u Egiptu da sudjeluju u procesu tranzicije, rekavši da je nadzire nepristrasan lider koji će ljudima vratiti slobodu izbora.

Komentirajući Al-Sisijev govor glasnogovornik Muslimanske braće Gehad al-Haddad je rekao da vojska nema pravo djelovati u ime egipatskog naroda osim “po naredbi njihovog izabranog glavnokomadujućeg”, misleći na Mursija.

Novi egipatski državni tužilac ranije je naredio da se zamrzne imovina lidera Muslimanske braće Mohammeda Badieja i najmanje još 13 visokih zvaničnika grupe.

Izvor: Agencije


Povezane

Za privremeno vodstvo Egipta dovođenje ekonomije u red jednako je hitno kao i politički napredak. Finansije ove zemlje u ozbiljnom su padu od ustanka prije dvije godine, uprkos velikim kreditima iz inostranstva. Sad je došlo novo obećanje novčane pomoći od država Zaljeva.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO