Azamu doživotni zatvor za ratne zločine

Tribunal za ratne zločine u Bangladešu proglasio je krivim lidera stranke Jamaat-e-Islami za organiziranje i provođenje zločina tokom rata za nezavisnost od Pakistana 1971. godine.

Ghulam Azam (90), ratni lider najveće islamske stranke, a sada njen duhovni vođa, proglašen je krivim u ponedjeljak od strane Međunarodnog tribunala za zločine po pet tačaka optužnice, uključujući ubistva i mučenje.

Troje sudija naveli su, tokom objave presude u punoj sudnici u prijestolnici Dhaki, kako je Azam zaslužio smrtnu kaznu. Međutim, dobio je kaznu od 90 godina ili doživotnu kaznu zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja.

Poređenje sa Hitlerom

MK Rahman, zamjenik državnog pravobranitelja, kazao je da su tužitelji Azama uporedili sa nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom, te da je utvrđena krivica po pet tačaka optužnice van razumne sumnje, na ukupno 90 godina.

„Došlo se do neke pravde, ali nismo zadovoljni“, rekao je izvan sudnice.

Azam je proglašen krivim po optužbama za planiranje, urotu, podsticanje i saglasnost za provođenje genocida, te zločine protiv čovječnosti tokom rata protiv Pakistana za nezavisnost 1971. godine, kazali su pravni zastupnici i zvaničnici suda.

Ovo je peta presuda ovog tribunala od januara.

Bangladeške vlasti su saopćile kako su pakistanski vojnici, uz pomoć lokalnih kolaboracionista, ubili tri miliona ljudi i silovali 200.000 žena tokom rata.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO