Aktivisti upali u francusku nuklearku

Izvor: Greenpeace France

Više od 20 aktivista Greenpeacea probilo se u ponedjeljak ujutro u nuklearnu elektranu Tricastin na jugu Francuske i zatražilo njeno zatvaranje, objavio je Greenpeace.

„Ovom akcijom Greenpeace poziva Francoisa Hollandea da zatvoru nuklearku Tricastin, koja je među pet najopasnijih u Francuskoj“, kaže se u saopćenju organizacije, prenose agencije.

Aktivisti, odjeveni u crveno, postavili su na području elektrane natpis „Tricastin, nuklearna nesreća – predsjednik katastrofe?“

Glasnogovornica elektroenergetske kompanije EDF negirala je da su aktivisti doprli do reaktora elektrane, te istakla da ih je većina uhapšena, prenose agencije.

U ponedjeljak je uhapšen 21 aktivist, prema saopćenju Ministarstva unutarnjih poslova, koje je naglasilo da nijedan od njih nije mogao „ući u osjetljivu zonu centrale, posebno ne u komandne sale“, prenosi agencija AFP.

„Ovo je medijska akcija koja ne predstavlja opasnost za sigurnost nuklearke“, naglasio je glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Pierre-Henry Brandet.

Obećanje Hollandea

Agencija za nuklearnu sigurnost (ASN) je saopćila da upad aktivista „nije imao nikakvog utjecaja na sigurnost instalacija“.

Hollande je obećao da će smanjiti udio nuklearne energije u proizvodnji električne energije sa 75 na 50 posto do 2025. godine. Želi, također, zatvoriti najstariju francusku nuklearku u Fessenheimu, u blizini njemačke granice, do 2017. godine.

Greenpeace ističe da bi Hollande, da to ostvari, morao zatvoriti najmanje 10 reaktora do 2017. i 20 do 2020. godine. Smatra da bi u to trebao biti uključen Tricastin, sagrađen prije više od 30 godina.

Aktivisti Greenpeacea su već nekoliko puta upadali u nuklearne centrale u Francuskoj i u inostranstvu, kako bi upozorile na njihove sigurnosne propuste.

Izvor: Agencije