Snowdenovi dokumenti najgori košmar za SAD

Sjedinjene Države žele da se njima izruči bivši saradnik Agencije za nacionalnu sigurnost (EPA)

Edward Snowden posjeduje informacije koje bi mogle biti “veoma štetne” za američku vladu, ali je odbjegli “zviždač” odlučio da ih ne objavi, rekao je novinar koji je prvi objavio priču o njemu.

Glenn Greenwald izjavio je za argentinske novine La Nacion da je Snowden, koji je trenutno u Moskvi, samo želio skrenuti ljudima pažnju da informacije, za koje su oni mislili da su privatne, iskorištavaju američke obavještajne agencije.

Upozorenje na opasnost

“Američka vlada bi trebalo da bude na koljenima i svaki dan se moli da se ništa ne desi sa Snowdenom, jer ukoliko se nešto njemu desi, sve informacije će biti otkrivene i to bi mogao da bude najgori košmar (za Washingtion)”, rekao je Greenwald, prenijela je agencija Reuters. 

„Snowden ima dovoljno informacija da izazove veću štetu američkoj vladi za jednu minutu nego što je bilo ko drugi izazvao otkako SAD postoje“, rekao je on u intervjuu.

„Međutim, to nije njegov cilj“, rekao je Greenwald, koji je objavio nekoliko priča u britanskom Guardianu o strogo povjerljivim dokumentima američkih programa za nadzor koje je Snowden objavio.

Snowden, kaže Greenwald, samo želi upozoriti na opasnosti koje predstavljaju “informatički programi što ih koriste brojne osobe diljem svijeta, koje ne znaju čemu se izlažu i nisu se svojevoljno odrekle prava na zaštitu vlastite privatnosti”.

Njegovi komentari su uslijedili u vrijeme kada Rusija čeka Snowdenov zahtjev za azil.

Sjedinjene Države žele da se njima izruči bivši saradnik Agencije za nacionalnu sigurnost kako bi mu se sudilo za objavljivanje informacija.

Rusija je do sada odbijala da izruči Snowdena.

U tranzitnoj zoni

Snowden (30) je trenutno zatočen u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo nakon što su Sjedinjene Države poništile njegov pasoš prije tri sedmice.

 

On je u petak pozvao organizacije za ljudska prava i ruske advokate na sastanak gdje im je saopćio da planira zatražiti privremeni azil u Moskvi i kasnije otputovati u Južnu Ameriku.

Izvor: Agencije